Un estudi sobre el nivell educatiu de Barcelona guanya el concurs World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe

04/12/2020 - 12:17 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El 3 de desembre va tenir lloc en format virtual l’esdeveniment final de la tercera edició del World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe, on es van donar a conèixer els guanyadors de cada una de les convocatòries.

El 3 de desembre, i en un format virtual degut a les excepcionals circumstàncies degudes a la Covid-19, va tenir lloc l’esdeveniment final de la tercera edició del World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe on es van donar a conèixer els guanyadors i finalistes de cada una de les convocatòries, Barcelona i Kobe. L’objectiu del concurs és posar en relleu, mitjançant l’anàlisi de dades i les visualitzacions, els desafiaments de les ciutats intel·ligents i fer que aquestes visualitzacions siguin útils en l’elaboració de polítiques públiques millors. El tema de l’edició d’enguany han estat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’ONU, que s’alineen amb l’estratègia d’impuls de l’Agenda 2030 a la ciutat de Barcelona.

Entre els finalistes de la convocatòria de Barcelona, el projecte ‘Nivell educatiu de la població de Barcelona’ va estar doblement guanyador amb el Premi Barcelona ”World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe” i la Menció especial Universitats Barcelona. Els seus autors són els estudiants Marina Rosell i Raúl Higueras de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Entre els finalistes de la convocatòria de Kobe, els projectes “Visualizing City Parks” realitzat per Junki Tougo , Yume Iwamoto i Noriaki va estar el guanyador del “Premi Kobe ”World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe” i el projecte “ZER -Zero Energy Refuse collection and disposal system” presentat per Tomoki Ichimura, Yoshiki Tanaka, Ayame Tashiro and Saki Okamoto va rebre el Premi especial del jurat.

A la convocatòria de Barcelona la resta de projectes finalistes conviden a reflexionar sobre temàtiques com l’habitatge, la violència domèstica, la mobilitat, el concepte de la ciutat multiserveis i la contaminació acústica. La resta dels projectes finalistes de la convocatòria japonesa estudien aspectes com la millora dels fluxos de persones als centres comercials gràcies a la Intel·ligència Artificial, la sofisticació de la pràctica d’esport a l’aire lliure gràcies a la geolocalització i com apropar la interacció online i la offline entre sí ara que la pandèmia ha desenvolupat considerablement la primera.

Enguany, per part de Barcelona la Fundació Bit Habitat, el centre d’innovació urbana de Barcelona, és qui ha liderat el projecte, que segueix comptant amb la col·laboració de la Direcció de Relacions Internacionals i l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, principals organitzadors de les dues edicions anteriors del concurs.

Participants en l’acte final

L’acte final, que va estar retransmès en directe per Youtube, va comptar amb la participació de la​ tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, transició digital, esports, coordinació territorial i metropolitana, Laia Bonet, que va destacar que “les dades explicades de forma clara i visual tenen la capacitat de fer evidents reptes estructurals que tenen les ciutats, com la mobilitat, els serveis públics, l’habitatge o la igualtat de gènere”. A l’acte també hi va participar el comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, Michael Donaldson, i Tere Serra i Majem, membre del jurat. Per part de la ciutat de Kobe, hi van participar Kaoru Onda, vicealcalde; Yasushi Sato, cònsol general del Japó a Barcelona i Taisuke Matsuzaki, director de Projectes Smart City de l’Ajuntament de Kobe.

Acabat l’esdeveniment, tots els participants van poder fer networking, en aquesta ocasió i donades les excepcionals circumstàncies degudes a la Covid-19 a través del grup de Facebook “WDVC 2020 Barcelona-Kobe Networking Corner”.

Més informació