Procés de Barcelona: Unió per la Mediterrània (UpM)

Departament: Programa Mediterrani i Àfrica de la Direcció de Relacions Internacionals

Persona de contacte / Responsable: Montserrat García

Definició

El Procés de Barcelona: Unió per la Mediterrània (UpM) és una organització internacional de col·laboració i desenvolupament de relacions internacionals formada per 43 països. Es va constituir oficialment durant la Cimera Euromediterrània de París, el 13 de juliol de 2008. 

La UpM suposa un esforç col·lectiu per reforçar la cooperació i el diàleg entre la Unió Europea i els països de la conca mediterrània i constitueix un pas decisiu cap a la consolidació de l’associació euromediterrània que va néixer a la ciutat de Barcelona l’any 1995, i que es coneix com el Procés de Barcelona, raó per la qual s'ha mantingut aquesta referència en el nom.

En la Unió per la Mediterrània participen els 28 estats membres de la Unió Europea, a més d'Albània, Algèria, Bòsnia, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, el Marroc, Mauritània, Mònaco, Montenegro, l'Autoritat Palestina, Síria, Tunísia i Turquia. En total són 43 països europeus i mediterranis, que busquen fomentar l'equilibri entre les dues ribes amb l'impuls de les polítiques euromediterrànies.

La ciutat de Barcelona va ser designada seu de la UpM.

Objectius

La UpM afronta aquesta etapa amb els objectius centrats en projectes concrets, en els quals els països membres comparteixen interessos, com el medi ambient, l'energia, les infraestructures de transport, la gestió de fluxos migratoris, el desenvolupament empresarial o l'educació superior. Per abordar aquests objectius la UpM s’ha dotat d'una secretaria general i sis vicesecretaries amb seu a Barcelona, i té com a funció principal la identificació, el seguiment i la promoció de nous projectes, així com la recerca de finançament i socis per a la seva implementació.

Participació de Barcelona

Barcelona ha tingut un paper destacat en l’impuls del procés euromediterrani, conegut precisament com a Procés de Barcelona, ja que va néixer a la nostra ciutat l’any 1995. Aquesta implicació es va veure reconeguda pels 43 països membres de la UpM, que van decidir que Barcelona fos la seu del Secretariat Permanent, el qual va començar a funcionar a principis de l’any 2010 a les dependències del Palau de Pedralbes. 

Enllaços relacionats: