L’Ajuntament de Barcelona publica Tothom a taula! Retrats de l’ecosistema alimentari sostenible d’una Barcelona en transformació, amb textos de Jordi Bes Lozano i fotografies de Lucía Herrero. El llibre presenta una trentena d’iniciatives i propostes de caire molt divers, de persones particulars o d’empreses, amb l’esperit transformador dels i de les protagonistes, que ens apropen a un sistema alimentari sostenible i més saludable i que, alhora, ajuda a combatre l’emergència climàtica.
La publicació, dirigida per Álvaro Porro, Amaranta Herrero i Montse Peiron, es pot trobar en llengua catalana i anglesa. També es pot descarregar la versió en línia de manera gratuïta.
Barcelona és un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària. L’any de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible vol ser una palanca per impulsar una transició que aconsegueixi enfortir les economies locals i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta, uns elements la debilitat dels quals la pandèmia de la covid-19 ha posat encara més de manifest.
Una de les línies de treball de Barcelona com a integrant del Pacte de Milà és visibilitzar i donar suport a la ciutadania que ja està en marxa cap a aquesta transformació, així com animar la resta de la població a treballar conjuntament en aquesta transició per fer possible una alimentació sostenible.
El llibre Tothom a taula! s’estructura en nou capítols:
1. Garantir el dret universal a l’alimentació sostenible i saludable
2. Facilitar l’accés als aliments sostenibles
3. Adoptar dietes saludables
4. Menjar menys carn, i més bona; per nosaltres i pel planeta
5. Promoure relacions justes a la cadena alimentària
6. Cultivar diversitat als camps, a taula i als barris
7. Reduir el malbaratament alimentari i els envasos
8. Crear entorns alimentaris sostenibles i empoderadors
9. Transformar el sistema alimentari amb totes i per a totes
A cada capítol hi coneixem les històries de protagonistes d’iniciatives de la societat civil o de petites o mitjanes empreses, d’experiències educatives o d’estudis del món de la ciència.
Són iniciatives que van des d’horts comunitaris o escoles que eduquen en dieta saludable fins a festivals internacionals de sopes, passant per menjadors comunitaris autogestionats en pro del dret universal a l’alimentació o entitats que denuncien les pràctiques contràries a la salut, la justícia i la sostenibilitat que utilitzen els poders que controlen el sistema alimentari.
En alguns dels capítols també hi trobem aportacions de persones expertes que sumen reflexions a les vivències en primera persona.
Presentació del llibre
El divendres 29 d’octubre, a les 17.30 hores, es presenta la publicació en el marc de l’espai “Terra i gust. Fira de la restauració justa i sostenible” (a la Rambla de Barcelona, davant d’Arts Santa Mònica).