Toni Pou, l’autor de “Jordi Sabater Pi. L’últim naturalista”, i el periodista Miqui Otero van xerrar sobre la fascinant vida i els descobriments científics del famós primatòleg a la Llibreria Altaïr el passat dimarts 5 de març.
La vida de Jordi Sabater Pi, pioner de l’estudi dels goril·les amb una perspectiva científica des de l’any 1958, va ser fonamental per entendre el comportament dels simis. Toni Pou, a la seva biografia, va revelar detalls captivadors sobre Sabater Pi: va ressaltar les seves contribucions cabdals i la seva influència internacional, subratllada pel reconeixement d’experts com Edward Wilson o entitats com National Geographic. Una contradicció interessant en la personalitat de Sabater Pi va ser la seva pròpia reticència a ser recordat només per la seva famosa troballa del Floquet de Neu. Pou va explorar aquesta dualitat en un personatge que aspirava a deixar un llegat més ampli i significatiu en l’àmbit de l’evolució humana.
El recorregut biogràfic presentat per Pou va il·lustrar la polifacètica personalitat de Sabater Pi, destacant-ne la recerca metòdica, una habilitat excepcional com a dibuixant i la devoció cap a la seva dona, Núria. La seva esposa va ser una figura essencial a la vida de Pi, que va dedicar els seus últims anys a cuidar-la a temps complet com a mostra del seu profund agraïment. Pou va compartir l’èmfasi de Sabater Pi en l’ús del dibuix com a eina fonamental de recerca científica, insistint que un biòleg havia de saber dibuixar. A més, va posar de manifest la visió global de Sabater Pi sobre l’estudi de la natura, que es reflecteix al títol del llibre.
Otero, encarregat de presentar la xerrada, va destacar alguns punts clau sobre la figura de Sabater Pi, a més d’explicar diverses anècdotes amb el Floquet de Neu i el record de l’escena memorable i envoltada de simbolisme en què el goril·la “va defecar a la poltrona de l’últim alcalde feixista d’Europa”. La presentació també va incloure detalls sobre el treball d’immersió de Toni Pou en la recerca, amb aportacions tan curioses com els hàbits alimentaris i els rituals de Sabater Pi durant les expedicions per estudiar els goril·les. “El llibre és alhora com un tresor i un mapa del tresor”, va destacar Miqui Otero, ja que proporciona una visió històrica i una narrativa d’aventures intensament emocionants.