Segona edició d‘Els camins antics de Barcelona’

14/03/2024 - 13:27

Llibres. Barcelona Llibres, en coedició amb Cossetània, ha publicat la segona edició d’‘Els camins antics de Barcelona’, un llibre de Xavier Martínez i Edo.

Barcelona Llibres, en coedició amb Cossetània, ha publicat la segona edició d’‘Els camins antics de Barcelona’, un llibre de Xavier Martínez i Edo que ja va tenir molt èxit en la seva primera publicació l’any 2022.

‘Els camins antics de Barcelona’ convida els lectors i les lectores a explorar la ciutat de Barcelona a través de rutes de senderisme urbà. En lloc de seguir els camins tradicionals ja existents, l’autor proposa descobrir les vint-i-una rutes antigues que abans travessaven el Pla de Barcelona. Aquestes vies, algunes amb més de dos mil anys d’antiguitat, són sobretot d’origen romà, però també formaven part d’assentaments laietans. Són camins que han desaparegut en gran part a causa de l’expansió urbana, però a través d’aquest llibre els poden resseguir.

 

Itineraris amb el plànol actual

El llibre actua com una guia detallada per explorar camins que han perdurat fins a l’època moderna o que s’han perdut completament amb la urbanització de l’Eixample. Les rutes tracen itineraris sobre el plànol actual de la ciutat, la qual cosa permet que lectors i lectores les recorrin mentre descobreixen detalls, racons, edificis i elements històrics que es remunten a èpoques molt llunyanes. Així, no només es presenta una oportunitat única per experimentar una forma alternativa de caminar per Barcelona, sinó també per poder connectar amb la riquesa de la història, l’urbanisme i l’arquitectura de la ciutat.

 

Itineraris cap a poblacions veïnes

Els llocs descoberts s’estenen per tota la metròpoli, creant un mosaic cultural i històric, com els dos primers descrits: el Camí del mig cap al Llobregat i el Camí del mig cap al Besòs. Des del barri de Sant Martí fins a Ciutat Vella, les pàgines del llibre conviden lectors i lectores a aventurar-se pels carrers antics de Barcelona. Algunes rutes, com el Camí ral d’Aragó o De Sarrià al Port, revelen secrets enterrats sota l’expansió urbana. Altres itineraris, com ara el Camí de Barcelona a Horta o el Camí vell d’Horta, ofereixen una perspectiva sobre l’evolució dels barris al llarg del temps. Ja sigui seguint els camins de Sant Gervasi, descobrint la carretera de Mataró a través del carrer de Pere IV, o perdent-se al llarg del Camí vell de Sarrià, les persones que el llegeixin es trobaran immerses en una ciutat que revela els seus secrets en cada racó.

Les ressenyes d’aquest llibre destaquen la singularitat de la proposta, descrivint-la com una manera “estimulant i motivadora” de gaudir del paisatge urbà i dels dos mil·lennis d’història mitjançant l’urbanisme. L’obra, segons alguns dels articles de premsa publicats, es converteix en un recurs magnífic per a la ciutadania barcelonina, proporcionant-li l’oportunitat de descobrir llocs, espais i secrets poc coneguts. La consulta de documentació històrica per part de l’autor per rescatar aquestes rutes antigues també s’elogia, ja que dona una perspectiva enciclopèdica a l’obra.