L’Ajuntament de Barcelona i l’Editorial Base publiquen La Barcelona que mai va ser: L’obra de l’Ajuntament republicà (1931-1936), un estudi que narra els cinc anys de lluita i de projectes que haurien transformat la ciutat.
El llibre aprofundeix en el període de la República, en què uns polítics revolucionaris van accedir al poder i van decidir transformar Barcelona en un moment en el qual tot era possible. Malgrat la rellevància d’aquest període històric, mai no s’havia estudiat en profunditat fins ara. Aquest treball ha permès conèixer els projectes i esdeveniments polítics que van marcar la ciutat i imaginar com hauria estat Barcelona si s’haguessin pogut desenvolupar i no hi hagués hagut, en canvi, quaranta anys de franquisme.
El llibre desvela, de forma cronològica, uns temps convulsos i trepidants, amb diverses crisis i canvis de govern, amb el rerefons d’un intens estira-i-arronsa entre els nous representants dels partits republicans i els defensors d’uns privilegis i d’unes estructures velles que es negaven a perdre la posició que havien mantingut fins llavors. “La República va significar moltes coses i, sovint, coses diferents. Per a la població era el final de la corrupció del sistema monàrquic, per a algunes persones significava la llibertat i la democràcia i per a altres podia suposar un sistema federal, la reforma agrària o una via cap a un règim alternatiu al capitalisme, ja fos socialista, comunista o unes demandes a què era impossible que la República donés solució, tenint en compte que algunes eren contraposades”, clou Alexandre Solano.
També s’expliquen els canvis respecte a l’urbanisme i el transport públic de la ciutat, així com les iniciatives per assolir la normalització lingüística.
La publicació també recupera la història de líders polítics que han caigut “injustament” en l’oblit, com Jaume Aiguader, Jaume Vàchier o Carles Pi i Sunyer, i com van actuar en moments clau com els Fets d’Octubre del 1934.
Presentació a la Casa Padellàs del MUHBA
El dilluns 17 d’abril, a les 18.30 hores, tindrà lloc la presentació del llibre a la sala Antoni de Capmany de la Casa Padellàs (pl. Rei, 11). A l’acte hi participaran Alexandre Solano Budé, politòleg, doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i autor del llibre; Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona i director del Centre d’Estudis Històrics Internacionals, i Jaume Muñoz Jofre, director de Memòria, Història i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona.
Tant la publicació del llibre com la presentació s’emmarquen dins de les activitats que l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Memòria Democràtica, ha organitzat amb l’objectiu de recuperar els records dels i les protagonistes de la Segona República sota el títol “Primavera Republicana. Refugi de somnis”.