Sarrià Sant Gervasi: patrimoni documental i identitat cívica

28/03/2022 - 07:45

Llibres. L’Ajuntament publica la història de l’Arxiu Històric de Sarrià - Sant Gervasi en el marc del centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona.

L’Ajuntament publica la història de l’Arxiu Històric de Sarrià - Sant Gervasi, una monografia que posa en valor els fons documentals conservats a l’Arxiu Municipal del Districte en el marc del centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona. L’acte de presentació tindrà lloc el proper dijous 31 de març a la Sala de Plens de la seu del Districte de Sarrià̀ - Sant Gervasi.

El llibre està redactat de manera entenedora i il·lustrat amb fotografies històriques per descobrir els fons documentals públics i privats de l’arxiu del Districte amb l’objectiu de fer-lo arribar al conjunt de la ciutadania i posar en valor els esforços que l’Ajuntament de Barcelona fa per la recuperació de la memòria col·lectiva com a patrimoni ciutadà.

La publicació és un encàrrec de l’Arxiu Municipal de Barcelona, que té cura del patrimoni documental del govern municipal i conserva la memòria viva de la ciutat, i l’autor és l’historiador Daniel Venteo.

Sarrià-Sant Gervasi: patrimoni documental i identitat cívica es publica coincidint amb la commemoració del centenari de l’annexió de Sarrià a Barcelona perquè és una oportunitat per conèixer la transformació de Sarrià al llarg dels darrers cent anys i alhora per recordar que, amb aquella annexió, Barcelona va completar la seva dimensió urbana.

100 anys de l’annexió de Sarrià

Fa un segle que l’antiga vila de Sarrià forma part del municipi de Barcelona, i per recordar-ho, el Districte de Sarrià – Sant Gervasi està organitzant un programa d’activitats: exposicions, jornades de reflexió, tallers, xerrades i conferències, itineraris urbans i activitats musicals, de cinema i infantils, entre d’altres, on es convida a la ciutadania a participar en la celebració d’aquest centenari.

L’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi conserva nombrosa documentació municipal al llarg dels segles i a diferència d’altres barris de la ciutat, no ha patit destruccions de documentació en contextos revolucionaris al llarg de la història. Té un total de 822 caixes, amb especial importància pel que fa al període entre els anys 1845 i 1921.