La Satànica de Sant Andreu

La colla de diables La Satànica de Sant Andreu té els orígens en l'Agrupament Escolta Pare Bertran, que l'any 1982 ja disposava de quatre diables i un drac, i que el 1985 va crear una colla pròpia de diables. El 6 de desembre de 1987 la Satànica de Sant Andreu fa la primera actuació pròpia, deslligada completament de l'agrupament escolta. Actualment, la colla té la seu al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu - Can Galta.

La Satànica és formada, a més dels diables, pel grup infantil dels diablons i pels tabalers, que acompanyen els espectacles amb instruments de percussió com ara caixes, goliats, tabaletes, esquellots i tabals. També en forma part el Bretolàs, el drac de la colla, que té un ball i una melodia pròpies que es pot sentir en les seves aparicions.
 

Des que es va crear la colla, els diables de la Satànica de Sant Andreu participen molt activament en la vida social i festiva del barri. Hi han introduït actes festius nous, com ara els Tres Tombs Infernals –basats en celebracions diableres d'uns altres territoris de parla catalana– i els versos satírics del correfoc de la festa major del barri. També són els encarregats de dur a Sant Andreu del Palomar la Flama del Canigó, que cada any recullen els diablons a la plaça de Sant Jaume. I, d'ençà del 1997, reparteixen el carbó en la cavalcada de Reis de Sant Andreu.

Personatge amb una màscara

Fitxa tècnica

Carrer d’Arquímedes, 30

933452584

secretariasatanica@gmail.com