Escola Ramon Llull

Els gegants de l’Escola Ramon Llull van néixer de la inquietud d’una mare voluntària que feia sessions de manualitats amb l’alumnat del centre, així com de la complicitat del professor de tecnologia, que, en la seva matèria, va crear l’estructura interna dels gegants. Com que es tracta d’una escola amb una gran tendència a fer celebracions populars, van pensar que no hi havia res millor que tenir els seus propis gegants. No hi va haver cap dubte: va ser dit i fet!

La mare voluntària, conjuntament amb les mestres i professores de plàstica, va crear l’estructura externa, i el professor de tecnologia, l’estructura interna. Per fer tota la feina es va comptar amb la col·laboració de l’alumnat, la tasca del qual va ser essencial per crear els personatges.

Amb els gegants s’aconsegueix de compaginar la tradició catalana i el treball cooperatiu, ja que els gegants els porten els alumnes mateixos. Els seus noms estan directament relacionats amb el de l’escola.

Implicació pedagògica actual en el centre

Quan hi ha celebracions a l’escola, sempre es compta amb l’acompanyament dels gegants. L’alumnat d’ESO és l’encarregat de portar-los. Quan els més petits arriben a l’escola, se’ls explica la llegenda i es fa la presentació oficial entre els gegants i l’alumnat. El professorat roman atent i té cura del Ramon i la Ramona.

Durant la restauració dels gegants del 2009, en què va participar l’alumnat d’ESO, es va aprofitar per crear una llegenda sobre el seu origen. La proposta va tenir molt d’èxit i es va pensar que tota l’escola es podria posar a treballar.

Primer de tot, els nens i nenes de cicle inicial van fer una pluja d’idees per ajudar a inspirar els escriptors. L’alumnat de cicle superior —els escriptors— va redactar les llegendes, i els nois i noies de secundària també van escriure les seves.

A partir de tots els escrits fets, es va confeccionar la llegenda definitiva agafant diferents fragments.

Actualment, l’alumnat de cicle mitjà fa el llibre, mentre que els d’infantil dibuixen els gegants. Així es podrà obtenir la llegenda dels gegants de manera física i creada completament per l’alumnat!

Fitxa tècnica

  • Gegants: Ramona i Ramon
  • Material: Cartró, fusta i roba
  • Estrena: 1994
  • Actuacions: Festes escolars i participació en la mostra d’entitats del barri
  • Alçada: 2.40 m.
  • Pes: 30 kg.
Gegants Ramona i Ramon de l’Escola Ramon Llull