Sagrada Família

L’any 1988 l’APA va construir una cuca fera. Tenia el cap de dragona, fet amb paper maixé. El cos es va fer amb tela de sac, de tres metres de llarg, recoberta amb triangles de molts colors, com si fossin les escates. L’any 1993 es va restaurar i es van fer sis capgrossos perquè l’acompanyessin: dos representaven els avis de l’asil, i els altres quatre, pollets.

No va ser fins l’any 2008 que es va portar a terme el vell projecte de fer una gegantona, que agafés el relleu a la vella dragoneta. Amb el mestratge d’una mare de l’AMPA, Gemma Esteve, ajudada per un grapat de pares i mares, a la Festa Major de l’any 2009 vam poder estrenar l’actual gegantona de l’escola. Darrerament ha esdevingut padrina d’una altra geganta.

Implicació pedagògica actual en el centre

Quan arriba la Festa Major del barri, el professorat explica la tradició de la festa i introdueix part de la cultura del nostre país. A més, tots els cursos d’infantil i primària fan una visita a la Mostra de Gegants que té lloc a Can Fabra, a la Sala Josep Bota. Aquesta visita cultural, guiada pels geganters de Sant Andreu, permet conèixer les figures de les altres escoles i entitats del barri, així com les seves històries. A partir de la visita a la Mostra de Gegants es fan diferents activitats que impliquen les diverses àrees educatives.

Com ho viuen els mestres?

Per als mestres, la Dragoneta és una eina molt bona per fer conèixer les festes del nostre país a l’alumnat i introduir-l’hi, així com per vincular-lo amb la Festa Major del barri.

La cercavila és un gran moment per participar i gaudir de la festa en col·lectivitat, amb la Dragoneta i amb tothom que forma la comunitat educativa: junts ballen, canten i són part activa de la festa. El món geganter els serveix per transmetre i fer entenedors un seguit de valors, com l’esforç, la cooperació, el compromís i el goig, que fan possible que es mantingui aquesta manifestació cultural popular i, també, per constatar com aquests valors es materialitzen i es concreten en la vida associativa del barri.

Com ho viuen els infants?

Als nens i nenes els agrada tenir la Dragoneta com a companya. És un membre més de l’escola en tots els actes importants: apareix a la porteria en les diades més cabdals i en les festes principals és al pati.

La Dragoneta fa de model als nens i nenes quan fan dibuixos al natural i figures amb fang o plastilina a plàstica. És la protagonista de mil i una històries, dels contes o de les poesies que s’inventen i escriuen els menuts.

Fitxa tècnica

  • Gegantona: La Dragoneta
  • Material: Cartró, fusta i roba
  • Estrena: Novembre de 2009
  • Actuacions: Festes escolars, Festa Major de Sant Andreu i Sant Jordi
  • Alçada: 2.52 m.
  • Pes: 27.6 kg.
Gegantona La Dragoneta de l'escola Sagrada Família