Escola La Maquinista

En Mac és un maquinista de tren, ja que a la zona on està situada l’escola antigament hi havia el taller de trens de l’estació de Sant Andreu Comtal i també, a pocs metres, una de les fàbriques de l’empresa La Maquinista Terrestre i Marítima, construïda l’any 1917 i activa fins al 1993, entre els barris de Sant Andreu de Palomar i Bon Pastor. Va arribar a tenir tres mil treballadors i fou, a la seva època, la principal constructora de peces industrials, motors per a vaixells i locomotores de vapor.

Conta la llegenda que fa més de dos mil anys, en aquestes contrades, on ara es situa l’escola de La Maquinista, hi havia una petita vil·la romana. Els seus propietaris eren una família de la veïna Barcino que gaudien del seu temps lliure en aquesta casa, amb un hort, un jardí, uns mosaics i unes pintures que eren l’orgull dels seus propietaris. Del fill gran sols se sap que li deien Mac i que li encantava fer excursions per la zona i descobrir-ne tots els racons. A més, es diu que era un somiador i que alguns dels seus somnis, molt temps després, es van fer realitat. Un dels seus somnis era construir i conduir una màquina que fos més ràpida que el cavall més veloç del circ. No va aconseguir veure-ho, és veritat, però molts segles després, pels seus terrenys, el tren va fer acte de presència, i també l’estació de Sant Andreu Comtal i tots els tallers de trens que hi ha hagut per la zona. La llegenda també afirma que en una de les seves excursions va conèixer una noia del poblat iber veí, una laietana del Puig Castellar, i que van ser tota la vida molt bons amics. D’ella en sabem molt poc, sols que l’anomenaven Nista.

Implicació pedagògica actual en el centre

Les figures van ser construïdes pels mestres, l’alumnat i les famílies de la comissió de festes de l’escola, i van ser apadrinades per l’Escola Eulàlia Bota (Mac) i per l’Escola Baró de Viver (Milcares). Està previst que algun dia arribi la parella d’en Mac, la Nista, per formar el nom Mac-i-Nista.

Com ho viuen els mestres?

Els gegants són part de l’escola i viuen a la biblioteca. El gegantó surt al vestíbul en els moments en què té protagonisme (festes populars). Són personatges coneguts i formen part plenament del centre. Així mateix, surten en algunes festes majors o altres esdeveniments importants acompanyats sovint de la colla de tabals.

Fitxa tècnica

  • Gegantons: Mac (2 m. i 20 kg.) i Milcares (1.60 m. i 10 kg.)
  • Material: Fusta i cartró
  • Estrena: 2010 (Mac) i 2013 (Milcares)
  • Actuacions: Festes de l’escola i Festa Major de Sant Andreu de Palomar
Gegantons Mac i Milcares de l'Escola La Maquinista