Activat l’avís preventiu de contaminació per PM10

Aquest dimecres, 31 de juliol, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya ha activat l'avís preventiu d'episodi de contaminació atmosfèrica per PM10 i l’Ajuntament de Barcelona ha activat les mesures preventives pertinents.

..
31/07/2024 - 12:32 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPA) ha detectat alts nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona proposa un seguit de recomanacions a la ciutadania perquè col·labori en la millora mediambiental i de la qualitat de l’aire i no afegeixin més partícules en suspensió a l’atmosfera.

Recomanacions per millorar la qualitat de l’aire

En aquest sentit, s’aconsella a la ciutadania que eviti desplaçar-se en vehicle privat i que utilitzi el transport públic i faci els trajectes a peu o amb bicicleta per carrers amb baixa freqüència de trànsit. Si no té cap alternativa, es pot utilitzar un cotxe compartit i, alhora, conduir de manera eficient (arrencar suaument, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques…).

D’altra banda, es recomana als ciutadans que regulin la climatització de les llars, i a les persones que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors, com al vespre o la nit.

Dispositiu municipal activat

El consistori posa en marxa també les actuacions previstes, com regar de forma més intensiva els carrers amb més trànsit, evitar l’ús de bufadors i regar els parcs no asfaltats, així com avisar els responsables de les obres en marxa perquè compleixin el Pla d’ambientalització.

Què són i com s’originen les partícules en suspensió 

Les partícules en suspensió de menys de 10 micres de diàmetre (PM10) són petites partícules sòlides o líquides que floten en l’aire. Fins a un 40% d’aquestes partícules el generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i els enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana.