Gestió del turisme de creuers

En el marc de la col·laboració entre l’Ajuntament i el Port de Barcelona en l’àmbit de l’activitat creuerista, es treballa amb les companyies de creuers principals per posar èmfasi en el foment de pràctiques més sostenibles en aquest àmbit. 

Barcelona no pot assumir un creixement anual del 9% en el nombre de creueristes. Cal centrar-se en el volum de passatgers i en el nombre de terminals. L’Ajuntament de Barcelona considera essencial adoptar mesures per contenir aquest creixement i per gestionar els seus impactes en els àmbits ambiental, de mobilitat i de pressió en l’espai públic, així com per incrementar la seva aportació fiscal.

En aquest sentit, es treballa per fomentar la destinació Barcelona com a port base, reduint la presència actual de creuers d’escala i incrementant la fiscalitat sobre aquesta modalitat, que aporta molt poc valor afegit a la ciutat. Així mateix, es dirigeixen esforços en la reducció de la petjada de carboni dels creueristes i del seu impacte a la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona instarà el Port de Barcelona a arribar a nous acords que permetin abordar els objectius descrits i, en concret, es proposa la reducció del nombre de terminals de creuers al moll Adossat, la limitació del nombre màxim de creueristes, la reducció dels creuers en trànsit i l’augment de la fiscalitat.

També es planteja la necessitat d’aplicar mesures de gestió que minimitzin l’impacte dels creueristes en la mobilitat i l’ocupació de l’espai públic.