Impuls a la creació d’una xarxa internacional de destinacions urbanes
En vista dels reptes comuns als quals s'enfronten les ciutats turístiques, cal crear espais estables de cooperació. Per això, s’està impulsant la consolidació de la European Alliance on Balanced Urban Tourism que promouen algunes ciutats amb el suport d’Eurocities.
D'una banda, cal enfortir les xarxes internacionals de ciutats en les quals participa Barcelona per esperonar projectes comuns i induir canvis en els marcs reguladors i legislatius, com els que s’han assolit en el marc de l’Aliança de Ciutats Europees sobre Lloguers de Curta Durada formada per Amsterdam, Atenes, Barcelona, Berlín, Bolonya, Bordeus, Colònia, Florència, Frankfurt, Hèlsinki, Lisboa, París o Milà, entre altres ciutats. La xarxa, que té com a repte comú la crisi d’accés a l’habitatge i la regulació dels allotjaments turístics, ha aconseguit que la UE aprovi un nou reglament per controlar l’oferta il·legal de pisos turístics.
Cal consolidar la xarxa europea per a la promoció i la preservació de comerços emblemàtics, ja que des de Barcelona s’adverteixen amb preocupació els riscos comuns que afecten els establiments comercials emblemàtics. En el marc d'aquesta xarxa, s’ha promogut la Declaració de Barcelona sobre la preservació i la promoció dels establiments comercials emblemàtics al Parlament Europeu.
A partir d’aquestes iniciatives s’està impulsant la consolidació de la European Alliance on Balanced Urban Tourism, que promouen les ciutats de Barcelona, Amsterdam, Praga, Bruges, Gènova i Florència amb el suport d’Eurocities.
D'altra banda, cal activar les xarxes internacionals que permetin enfortir els lligams amb ciutats que aborden els mateixos reptes que Barcelona en la gestió turística, com ara la massificació, la negociació per l’espai públic, la mobilitat, el cost de la vida, la convivència o l’impacte ambiental, entre d’altres.