Els espais d’interès arquitectònic de Barcelona guanyen més visitants el 2023

L'OTB publica l'Informe de l'Activitat Turística a la Destinació de Barcelona corresponent a l'exercici 2023. Aquest reflecteix la recuperació turística de la destinació, on els espais d’interès arquitectònic van rebre un 24 % més de visitants respecte a l’any anterior.

Sagrada Família
27/11/2024 - 10:10 h

L’Observatori del Turisme a Barcelona ha presentat l’informe complet de l’Activitat Turística a Barcelona 2023. Aquest reflecteix la recuperació turística de la capital catalana i la seva província.

La publicació incorpora 3 nous capítols dedicats al Posicionament internacional, Cultura i lleure i Informació general sobre Barcelona. També actualitza altres continguts amb les dades definitives com són la Demanda turística, on es detalla que els hotels van registrar un increment de l’11,5 % en nombre de visitants respecte al 2022, amb un total de 7.751.273. Dins d’Infraestructures de mobilitat, l’Aeroport va registrar un increment d’operacions d’entrada i sortida del 12,6 %, amb un total de 318.959. L’informe també incorpora dades sobre l’Origen del turista.

Posicionament internacional

Barcelona va ocupar la 7a posició, al rànquing de pernoctacions totals en ciutats europees, per darrere de ciutats com Londres, París, Istanbul, Berlín, Roma i Amsterdam, i per sobre de Madrid, que va ocupar el 8è lloc.

En el rànquing de moviment de passatgers de creuers al Mediterrani, el Port de Barcelona va tornar a ocupar el 1r lloc, per segon any consecutiu després de la pandèmia. Per la seva banda, l’Aeroport de Barcelona també manté la 7a posició en el rànquing de moviment de passatgers als aeroports d’Europa, per darrere de Londres Heathrow, Istanbul, París Charles de Gaulle, Amsterdam, Madrid i Frankfurt.

En la categoria de ciutats metròpolis, Barcelona es manté en la setena posició, malgrat aconseguir una major puntuació que l’any anterior a l’índex GDS. Va passar del 73,1 % el 2022, al 74,5 % el 2023.

 

Cultura i lleure

L’increment de l’activitat turística a la capital catalana s’ha traduït en un creixement del 20 % dels visitants als equipaments culturals, de natura i de lleure.

Un 85 % dels espais més visitats a la Destinació el 2023, se situen a Barcelona ciutat amb la Basílica de la Sagrada Família com l’espai més concorregut en aquesta àrea geogràfica amb 4,7 M de visitants. La segueixen el Park Güell amb 4,6 M, i el Telefèric de Montjuïc amb 2,1 M. A Barcelona regió, els espais que van rebre més persones van ser els centres comercials de La Roca Village, 5,4 M, i el Viladecans The Style Outlets, 3,7 M, i el Monestir de Montserrat, 2,2 M.

Per tipologia d’equipament, els espais d’interès arquitectònic van ser els que més van créixer, un 24 %, seguits dels centres d’exposicions amb un 21,9 % i els espais d’enoturisme, un 19,9 %.

L’informe inclou per primera vegada les dades d’assistència als festivals de Barcelona. Els que van atreure més públic van ser el Festival de Nadal, el Primavera Sound i el Festival Llum BCN. Pel que fa als esdeveniments esportius, el creixement d’assistents és considerable, un 70 %, principalment liderat pels partits de futbol.

 

Informació general de la Destinació

El 2023 Barcelona va augmentar el nombre de població censada, amb un total d’1,66 M de persones. L’Eixample es va convertir en districte amb més densitat de població, 36.000 hab/km2. Pel que fa a la província Barcelona la població va augmentar, amb 5,80 M d’habitants. Sense comptar el Barcelonès, les comarques amb més població són el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Maresme.

Turisme de reunions i activitat firal

La Destinació Barcelona va baixar lleugerament el seu posicionament en l’àmbit del turisme de reunions, respecte al 2022, va ocupar la 5a plaça tant en nombre de reunions com en nombre de delegats al rànquing ICCA, i la 9a posició en el rànquing d’UIA, en nombre de reunions.

En referència als esdeveniments realitzats a Fira Barcelona l’any 2023, van ser un total de 79. El sector de Salut i benestar va encapçalar el nombre d’esdeveniments celebrats, seguit de Comunicació i TIC, Indústria i equips i Cultura, educació i art.