Prop de 600 mares, pares i tutors a les activitats de formació

L’any passat, el centre va comptar amb 597 participants en les seves activitats, les quals van abordar sobretot la tolerància a la frustració, la gestió emocional, l’acompanyament a la presa de decisions, i la comunicació afectiva i efectiva amb els fills i filles.

A més, l’any 2017 es va donar atenció individualitzada a 145 famílies. És destacable que el 52% d’aquestes eren monoparentals. La resta de famílies ateses van ser nuclears (33%), reconstituïdes (11%) i extenses (4%).

Respecte les raons principals per les quals les famílies van ser ateses, ressalta en un 60% dels casos les dificultats per posar límits als fills, seguit de les dificultats en les relacions familiars (34%), la desorientació-desmotivació vital del fill o filla (14%) i les dificultats comunicatives (11%).

El Centre per a Famílies amb Adolescents treballa de manera complementària amb el servei d’escolta i acompanyament “Aquí t’escoltem!”, adreçat a joves de 12 a 20 anys. Aquest any s'han obert dos nous punts als districtes d'Horta -Guinardó i de Ciutat Vella. El primer oferirà atenció individual i tallers grupals a l’Espai Jove Boca Nord (al barri del Carmel), i el segon, al CIAJ – Centre d’Informació i Assessorament per a Joves (ubicat al barri del Raval).

Aquests equipaments se sumen als que ja acullen el servei a altres indrets de la ciutat: l’Espai d’Adolescents Jovecardí, el Casal de Joves de Les Corts, els Espais Joves Casa SagnierLa FontanaLes Basses i Garcilaso, i el Centre Cívic Can Felipa.

D’aquesta manera són 8 els districtes que posen a disposició dels i les adolescents:

— Activitats, tallers i espais de reflexió, on parlar de sentiments i emocions, resoldre conflictes, i treballar l’autoestima, el respecte, l’assertivitat…

— Atenció personalitzada i confidencial. Als Punts ATE podran rebre orientació i suport professional, des de la comprensió i el respecte.

239 joves atesos individualment i més de 5.000 participants als tallers 

L’any 2017, un total de 239 adolescents amb una mitjana d’edat de 16 anys, van rebre assessorament individualitzat als Punts ATE. La gran majoria, el 72%, van ser noies.

Les consultes, principalment, van ser en motiu de malestars dels i les joves amb l’entorn familiar (36%), seguit del malestar emocional inespecífic (20%), dificultats de relació (12%), desorientació vital (9%) i dificultats en la relació de parella (9%).

A banda, 5.312 adolescents d’entre 11 i 22 anys van participar al llarg de l’any en activitats grupals organitzades pels ATE: des de tallers de sexualitat i afectivitat o gestió emocional, a accions per fomentar l’autoestima i l’apoderament.

Així, ja són 8 els districtes que ofereixen aquest servei d'escolta i acompanyament per a adolescents, que al 2017 va atendre individualment 239 joves i va comptar amb més de 5.000 participants als seus tallers grupals.