Bloc del Centre per a Famílies amb Adolescents

Aquest 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, des del Centre per a Famílies amb Adolescents ens sumem a la campanya engegada des de l’Ajuntament de Barcelona “Trenquem el sostre de vidre, perquè les nenes d’avui siguin les caps de demà”.
Avui en dia, en l’imaginari social del que és una família, comptem amb una àmplia diversitat i pluralitat. Les grans ciutats, com Barcelona, solen ser espais relacionals on es fa més evident i on s’ha lluitat molt per viure amb més naturalitat i respecte les noves modalitats familiars, ja sigui per orientació sexual, multiculturalitat, o trencament dels estàndards socials des de diversos àmbits.
S'apropa Nadal i dies de festivitat. Desembre es converteix per moltes famílies en un esprint final, una cursa de compres i regals, un correcuita de llums i soroll... A més són dates en què ens poden neguitejar les trobades familiars que es donaran, les pèrdues, els records, la salut dels més grans, etc. És un mes que ens porta a revisar com ha estat aquest any, veure si ha estat com hem volgut o no, i a plantejar-nos nous propòsits de cara a l'any vinent.
25N i l'Acompanyament Familiar en l’Eliminació de la Violència envers les Dones En commemoració del 25 de novembre, el dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, trobem important reflexionar sobre la gran presència, encara avui dia, de la violència masclista a la nostra societat. Tal com podem veure a la darrera Enquesta sobre les violències masclistes a Catalunya (2021) aquestes suposen un problema estructural que afecten intergeneracionalment tant a adults com a joves.
S’acaben les vacances i l’estiu, inicia el nou curs escolar i toca la tornada a la rutina. Sembla que amb aquesta tornada s’hagin de deixar enrere la calma i la tranquil·litat associades a les vacances. Però, és possible mantenir-les al nostre dia a dia? Podem trobar un equilibri entre la tornada al curs escolar, la feina i els espais propis, de descans i de cura?
En la nostra feina, on cada dia acompanyem persones amb vivències pròpies i úniques, trobem necessari anar qüestionant-nos i anar tenint una imatge més clara del context on vivim, per tal de reconèixer quina és l’estructura des d'on treballem i quines són les contradiccions que es viuen des d’aquí. Això ens permet observar la roda de privilegis des d'on ens movem, que incorpora visions moltes vegades racistes, classistes, capacitistes i, en general, des d'una visió de privilegi que s'allunya de les vivències de la població que acompanyem.
Des del Centre per Famílies amb adolescents volem celebrar el dia del 8M visibilitzant la importància de l'autocura per aquelles persones (majoritàriament dones) que dediquen temps i energia a les tasques reproductives (cura d'infants, persones grans, neteja de la llar, càrrega mental,etc.). Des del servei creiem fermament en la necessitat de cuidar-se a una mateixa per poder cuidar, i és per això que programem activitats i tallers perquè les persones que acudeixen puguin tenir espai propi per elles i també espais compartits amb altres persones, que es reconeguin mútuament en mirar-se. Un espai que sigui enriquidor ,per la seva ment i el seu cos, un espai que permeti desconnectar del soroll del multitasking diari, amb el repte d'aconseguir-ho sense sentir culpa.
SEER al SAIF
25N
Dia Internacional per a l'eliminació de la Violència contra les Dones
Des del Centre per a Famílies amb Adolescents considerem fonamental educar a les nostres joves des dels valors de la pau i la no-violència, sent nosaltres, mares, pares i tutores