El 5G no és innocu

Càpsula de sostenibilitat. Dels mòbils 4G ara passarem als mòbils 5G que ens permetran connectar-nos quasi a temps real però aquesta major velocitat pot tenir un risc per a la salut.

Potser heu vist passejant per Barcelona anuncis publicitaris difonent que la tecnologia 5G ja ha arribat a la ciutat i és que Barcelona vol convertir-se en un dels hubs d’innovació digital europeus en l’àmbit del 5G.  A través d’una iniciativa publicoprivada anomenada 5G Barcelona es treballa per transformar l’àrea metropolitana de Barcelona en un laboratori urbà obert i neutral que permeti validar i adoptar tecnologies i aplicacions 5G en un entorn real.

Però què és exactament el 5G?

La denominació 5G fa referència a la cinquena generació de xarxes mòbils que disposem. La primera que vam conèixer vas ser la xarxa 1G, la d’aquells antics telèfons mòbils que només permetien parlar. Després la tecnologia 2G va introduir els SMS, el 3G va incorporar la connexió a internet i el 4G amb el que funcionem ara ens va portar la banda ampla, gràcies a la qual podem reproduir vídeos en temps real entre altres funcions.

Les grans companyies telefòniques ens parlen del 5G com una gran revolució tecnològica que millorarà les nostres vides i l’economia i el Plan Nacional 5G 2018-2020 del Ministerio de Turismo, Energia y Agenda Digital també.

El que és cert és que la tecnologia 5G millorarà la connectivitat que ara tenim i reduirà considerablement el temps de latència (el temps de resposta de la xarxa). Segons les operadores, aquest temps es podria reduir entre 5 i 1 milisegons, un temps imperceptible per nosaltres el qual permetrà connectar-nos pràcticament a temps real. El que es busca és la connectivitat total de nosaltres amb el nostre entorn: neveres, cotxes, seguretat…  A més, navegarem a 20 GBps (gigabytes per segon), 10 vegades més ràpid que les principals ofertes de fibra òptica del mercat i per tant ens podrem descarregar una pel·lícula en qüestió de segons.

El seu desplegament facilitarà l’accés a la que  anomenem Internet de les coses i permetrà generar noves propostes innovadores en àmbits com el dels vehicles autònoms i connectats, els serveis basats en drons, la indústria 4.0 i l’accés a sistemes remots d’e-health com les operacions quirúrgiques per control remot.

Vist així, tot semblen avantatges però com és que s’estan produint protestes contra el seu desplegament en països com França, Bèlgica, Anglaterra, Suïssa, Itàlia, Alemanya, Polònia, India, Estats Unitats i també aquí a l’estat espanyol? És perillosa per la salut aquesta tecnologia?

Ciutats com Brussel·les o Florència han aplicat el principi de precaució al no estar segures de la innocuïtat del 5G per la salut i el medi i per tant han dit no al 5G.

De fet, la OMS va qualificar el 2011 els camps electromagnètics de radiofreqüència, els quals són emesos, entre altres, per les tecnologies sense fils (1G, 2G, 3G, 4G, wifi, etc.) com cancerígens de nivell 2B, és a dir com possiblement cancerígens pels éssers humans.  El 5G per tant, també ho seria però amb l’agreujant que el seu desplegament augmentarà notablement l’exposició als camps electromagnètics, ja que suposarà un augment de les potències existents, perquè el 5G no substituirà ni al 2G, 3G, 4G ni al wifi, sinó que s’hi afegirà i a més es faran servir noves freqüències, es desplegaran noves antenes i fins i tot es parla que es posaran milers de satèl·lits en òrbita arreu del món per tal de garantir aquesta connectivitat total. No quedarà cap zona lliure d’exposició.

També l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa (PACE) va demanar el 2011 als governs europeus que adoptessin totes les mesures raonables per reduir l’exposició als camps electromagnètics, incloent les radiofreqüències que emeten els telèfons mòbils.

El 2017, més de 180 científics i metges de 36 països van signar el EU 5G Appeal, un document en el que proven en base a més de 10.000 estudis científics contrastats que l’exposició als camps electromagnètics de radiofreqüència, com els que genera el 5G, són perjudicials per a la salut i el medi ambient, fins i tot molt per sota dels nivells d’exposició actuals fixats per les directrius nacionals i internacionals. Entre aquests efectes a la salut de les persones hi ha: càncer, malalties cardiovasculars, danys neurològics, deteriorament cognitiu, trastorns de la son, infertilitat, estrès oxidatiu,  entre altres.  Val a dir també que els infants, la gent gran i les embarassades són especialment vulnerables a aquest tipus de radiació per no parlar de les persones electrosensibles.

L’impacte sobre el medi ambient també està estudiat i els camps electromagnètics afecten tan a les plantes com als animals.

A finals del 2018, el SCHEER, Comité Europeu de Riscos Emergents va classificar en el seu informe de riscos amb un 3 sobre 3 el dany potencial per a la fauna salvatge que es pot produir per l’augment de la contaminació electromagnètica a causa del desplegament del 5G.

Tot i aquestes evidències, l’estat espanyol i Catalunya i Barcelona en particular, aposten per aquesta tecnologia i en volen ser capdavanters, sense aplicar el principi de precaució.

Per on començar:

  • Suma’t al moviment Stop 5G i demana una moratòria al desplegament de la tecnologia 5G fins que no se sàpiga amb certesa que no afecta la salut i el medi ambient
  • Fes servir el mòbil, la tauleta electrònica o altres connexions sense fils només quan sigui necessari
  •  Apaga el wifi i el mòbil mentre dorms
  • Sempre que puguis utilitza el cable pels telèfons, ordinadors, portàtils, ratolins…
  • No portis el telèfon mòbil ni el portàtil molt a prop del cos

Aquesta càpsula s’ha elaborat amb la col·laboració de la Dra. M. Carmen Ruíz Martín, metgessa de família del CAP Indianes (Montcada i Reixac), experta en medicina ambiental (Universitat Complutense de Madrid) i coordinadora del grup de patologia ambiental de la CAMFiC.

Pots consultar més notícies d’actualitat sobre sostenibilitat a La Fàbrica del Sol.