Quan la ciutadania lidera la recerca en contaminació i salut

Salut ambiental. Quins efectes té la contaminació de l’aire sobre la teva salut? Si t'ho preguntes, participa de la investigació CitieS-Health sobre la contaminació de l'aire i la salut i decideix què investigar.

Et preguntes quins efectes té sobre la teva salut la contaminació de l’aire?

Doncs ara tens l’oportunitat de participar en una enquesta per decidir què cal investigar i al mateix temps formar part de les diferents fases del projecte.

L’Institut de Salut Global de Barcelona juntament amb l’empresa Ideas for Change acaben de llançar un nou projecte de ciència ciutadana sobre contaminació de l’aire anomenat CitieS-Health.

El projecte està finançat pel Programa Marc d’Investigació i Innovació de la Unió Europea Horizon 2020 i busca oferir per primera vegada a la ciutadania de Barcelona l’oportunitat de liderar un estudi de recerca sobre com la contaminació de l’aire a la ciutat està afectant la salut dels seus habitants.

Com a primera fase del projecte han posat en marxa una campanya online amb una enquesta per a conèixer què preocupa a la ciutadania sobre contaminació de l’aire i salut. Amb els resultats de l’enquesta crearan un primer mapa d’assumptes i interessos relacionats amb contaminació i salut en els 10 districtes de Barcelona.

A més, el dissabte 28 de setembre a les 10 h al CaixaForum Barcelona tindrà lloc una trobada oberta a tothom amb l’objectiu de co-crear les preguntes de recerca que seran després tractades a través d’un estudi científic dissenyat i dut a terme per la ciutadania.

T’animes a participar?

El projecte CitieS-Health té com a objectiu posar les preocupacions de la ciutadania al centre de l’agenda de recerca sobre l’epidemiologia ambiental abordant els problemes de salut que preocupen a la gent.

Grups de persones de cinc ciutats d’Europa, entre elles Barcelona, dissenyaran i realitzaran experiments per explorar com la contaminació del seu entorn afecta la seva salut.

El projecte crearà un conjunt d’eines interactiu amb eines personalitzades i bones pràctiques per a la replicació dels estudis en altres localitats per part d’investigadors, particulars i grups de ciutadania.