taller de reciprocitat

Com esdevenir comunitat. Desig, autoaprenentatge, comunitat i creació
Laboratori d’Aprenentatge Comunitari

19.06.2017


Dilluns 19 de juny, 19h. Auditori - Virreina LAB
Entrada gratuïta, aforament limitat     

Retorn públic del taller de reciprocitat   

Un dels objectius del Laboratori d’Aprenentatge Comunitari en aquesta fase inicial és el de fomentar la formació de grups basats en interessos comuns d'aprenentatge i intercanvi de sabers. El taller de reciprocitat ha posat a prova el principi ètic sobre el qual se sosté el Laboratori i és el d'entendre la seva activitat com a fruit de la reciprocitat entre les persones i esdevenir un organisme viu, un espai d'intercanvi constant. El passat mes d'abril va concloure el taller. Al llarg de set sessions hem assajat, experimentat i viscut un aprenentatge comunitari en què s'han implicat 35 persones, conformant així la primera experiència del Laboratori. Aquesta sessió està dedicada a fer un retorn públic del procés del taller realitzat, que protagonitzat per un grup heterogeni i intergeneracional de persones, aspira a esdevenir comunitat.

El taller de reciprocitat ha estat un recorregut d'indagació creativa des d’allò personal a allò col·lectiu, on hem pogut assajar el que apunta a ser el LAC, un espai de confluència, diversitat i experimentació. Persones amb perfils i interessos molt diferents han intercanviat coneixements i vivències encaminades a l'enriquiment mutu i a entreveure la creació des de perspectives i consciències ampliades. Podríem assenyalar, una mena d'exploració de les capacitats i potencialitats personals, l'aprenentatge en relació a la reciprocitat com a evolució i transformació.

El procés va començar a partir de trobades setmanals del grup propulsor, format per set persones i reunit des del primer dimarts de gener al mateix espai del Virreina LAB. La resposta a la convocatòria pública del taller va ser un èxit, i ens situava en el compromís de posar en joc tot el potencial del grup. Les sessions s'han succeït en setmanes consecutives i han desbordat enormes dosis de creativitat i energia. Val a dir que els resultats han superat les expectatives inicials i no podem estar més que satisfets i també expectants per mantenir el nivell de creativitat, compromís i aprenentatge de totes les persones implicades. Tanquem doncs un primer cicle crucial per a la posada en marxa del LAC i per a la seva organicitat futura. Afegir tan sols que en acabar el taller, ens sentim travessats per totes les capacitats desplegades i els potencials que s'albiren impulsaran el Laboratori amb aquesta experiència.

Volem també aprofitar aquesta ocasió de posada en comú per a propiciar un debat que inclogui noves sensibilitats, reflexionar i indagar en el procés col·lectiu que està configurant el Laboratori. També anunciarem les noves propostes d'autoaprenentatge que s'estan gestant i que tindran lloc l'últim trimestre de l'any a La Virreina Centre de la Imatge. Aquestes iniciatives que estan encara en fase de desenvolupament col·lectiu, són fruit de la convocatòria adreçada a les persones implicades en el taller i parteixen de l'experiència de reciprocitat desenvolupada. La finalitat última és la de generar aprenentatge a través de la formació de nous grups propulsors sorgits de la mateixa comunitat. Estendre l'acció del Laboratori des de la creació de nous tallers suposa a més una revisió i projecció, ja que no comencem de zero sinó que anem sedimentant. 

El Laboratori d'Aprenentatge Comunitari és una iniciativa de Sitesize per a La Virreina Centre de la Imatge.

http://lac.barcelona

 

Programa:

1- Com esdevenir comunitat. Propòsits i posada en marxa del LAC Sitesize (Elvira Pujol Masip i Joan Vila Puig) 

2- Relacions humanes, reciprocitat i aprenentatge col·lectiu. Joan Carol  3- Creació audiovisual en reciprocitat. Fina Sensada 

4- Noves propostes per a un nou cicle Grups propulsors 

5- Desig, autoaprenentatge, comunitat i creació
      Debat final
     Fila 0: col·laboradors i convidats de les noves propostes de taller  

Aportacions per a aquesta sessió de persones implicades en el taller: 

Fina Sensada, cineasta. Després de 20 anys de ficció decideix participar activament al costat de la cooperació internacional per mostrar la realitat dels invisibles. A partir de la seva participació activa de reportera en Sry Lanka amb el Tsunami li posen el sobrenom de "guerrillera de la imatge". La seva frase: "si superes la por, acceptes el risc. La vida és risc i només el risc et fa avançar quan amb humilitat i amor aprens a caminar ". 

Joan Carol, es defineix com terrícola en trànsit. És impulsor del moviment de Ciutats en Trànsit i dedicat a l'acompanyament de persones i processos en projectes com Xarxa de Transició Espanya, World Biomimetic Foundation, Impulsar Valors i Helix3c. 

Grups propulsors integrats per:
Karel Mena, Luis Camargo, Joan Carol, Mireia Cucala, Chechu García, Lukasz Masewicz, Pere Lluís Pla Boixò, Claudia Villazón, Daniel Turon Cutrina, Francisco Navarrete Sitja i Eny López.