manifestacions lúdiques comunitàries

Teleidoscòpi(c). manifestacions lúdiques comunitàries
Laboratori d’Aprenentatge Comunitari

03.10.2017 – 14.11.2017


Dimarts del 3 d'octubre al 14 de novembre, de 18 a 21 h. Virreina LAB
Taller gratuït. Aforament limitat.
REQUISITS: cal enviar inscripció prèvia amb text de motivació abans del 30 de setembre al mail laboratori@lac.barcelona
El taller s'imparteix per configurar un grup d'aprenentatge compartit. No es permet assistir a sessions aïllades.

Teleidoscòpi(c) planteja explorar dinàmiques comunitàries d'aprenentatge i creació en relació a l'espai públic i la relacionalitat urbana. La proposta desplega nous reptes creatius i artístics, enormes dosis d'imaginació posada en comú, col·laboradors especialment convidats i renovades ganes de seguir aprenent.  El taller Teleidoscòpi(c) obre la temporada del Laboratori d'Aprenentatge Comunitari proposant un nou cicle d'autoformació. Aquesta iniciativa s'emmarca en el recorregut iniciat el passat mes de gener i neix d'un grup de persones integrants del taller de Reciprocitat, a partir del seu desig de donar continuïtat a l'experiència d'autoaprenentatge col·lectiu.  Des del LAC donem pas així a la segona entrega de tallers d'autoaprenentatge comunitari, amb iniciatives autogenerades des de la mateixa activitat del laboratori, com a procés de reciprocitat que es presenta en forma de convocatòria pública en el marc de La Virreina Centre de la Imatge.

 

Un teleidoscopi és un mecanisme òptic, una màquina de veure, amb una lent i una visió oberta, que proporciona la possibilitat de formar nous patrons amb les imatges dels objectes situats al nostre voltant. Aquest instrument permet accedir a un univers en què les formes de percepció i construcció de les imatges transformen la realitat en un joc de reflexos i geometries que dibuixen noves i infinites possibilitats de mirar. El que abans se'ns manifestava com certesa adquireix ara nous enfocaments, que ens inspiren a explorar i revisionar equacions de la quotidianitat i del paisatge urbà, com a acte creatiu i simbòlic. 

El teleidoscopi com a metàfora metodològica ens convida a proposar aquest espai com a eina generatriu des de l'experimentació i la vivència de la ciutat en base a una nova semàntica d'allò corporal inscrit en el social a través del gest, les imatges i l'acció. El potencial que implica endinsar-se en nous camps de percepció i somni, impulsarà les propostes i manifestacions que portarem a terme al llarg de les sessions. 

La fascinació que pot desplegar aquesta manera d'operar, més que allunyar-nos de la materialitat del món, es bolca en un moviment el·líptic: un anar cap a la contemplació d'altres plans de realitat, i un retorn a la quotidianitat. Aquest procés d'anada i tornada altera i enriqueix l'ordre, possibilitant la reconstrucció lúdica del món segons noves coordenades i connexions amb l'humà i la vida. 

Aquest taller vol abordar d'aquesta manera l'acció artística com a reflex i creació de coneixement destinat a interrogar la comunitat. Teleidoscòpi (c) manifestacions lúdiques comunitàries obre la temporada del LAC reunint desitjos i inquietuds entorn a la reciprocitat i a les formes de desenvolupament de la consciència des de l'art, a través de l'element lúdic i el joc.

Objetius del taller

Fomentar l'autoaprenentatge comunitari a través de la vivència d'un procés creatiu. -Explorar metodologies i formes d'autoaprenentatge des de la pràctica de la intel·ligència col·lectiva. -Investigar l'ús lúdic de l'espai públic. -Reflexionar sobre l'ús tradicional de l'espai públic a les ciutats mediterrànies i l'apropiació col·lectiva de carrer.

 

Programa

Sessió 1. 3 d'octubre:
Dragon Dreaming Introducció metodològica per a projectes col·lectius. Joan Carol.
Fractalitat i teixit social. Luis Camargo.            

Sessió 2 .10 d'octubre:
Del somni individual al somni col·lectiu. Formes de relació en diferents tradicions i comunitats. Jordi Borràs

Sessió 3. 17 d'octubre:
L'escenari dels somnis. Jordi Borràs 

Sessió 4. 24 d'octubre:
Exploració sensorial de la ciutat. Enrique Vargas

Sessió 5. 31 d'octubre:
Cos, moviment i espai. Carme Torrent

Sessió 6. 7 de novembre:
Dragon Dreaming II: del somni a la realitat. Grup propulsor més col·laboradors convidats

Sessió 7. 14 de novembre:
Celebració del somni. Acció final i celebració col·lectiva


Cada sessió de taller té una durada de tres hores i inclou la pràctica en l'última mitja hora de micro accions lúdiques en l'espai públic.

Les sessions seran vehiculades pels següents convidats: 

Joan Carol es dedica des del 2007 a l'acompanyament d'empreses i projectes orientats a la sostenibilitat i el foment de nous paradigmes culturals, socials, econòmics i ambientals. Entre els quals destaca Xarxa de Transició Espanya, World Biomimetic Foundation, Impulsar Valors i Hèlix3c. Es defineix com: ‘‘Un node temporal en el fluir del procés o dit d'una altra manera estic en un trànsit que iniciï en néixer i aquest procés és la meva motivació, compromís i responsabilitat amb la resta de terrícoles, humans i més que humans, que abandonaré quan mori, per tornar a fluir en un altre procés.’’

Luis Camargo és fotògraf i creador visual. En el seu treball es planteja mostrar els vincles entre ciència i art. L'artista està dedicat a l'exploració de les formes orgàniques en què basa el seu treball, relacionant realitats físiques i símbols. En els últims dotze anys ha desenvolupat un treball fotogràfic a partir de les formes de l'aigua, que segons ell és un exercici de contemplació que l'ha portat a explorar la naturalesa del que flueix com a matriu de l'orgànic. El seu ofici original va ser el de fotògraf de natura, que va compatibilitzar amb la pintura desenvolupant un sistema original anomenat ‘‘Vitrall per reflexió’’ que facilita la representació de colors òptics. La relació forma-funció del flux suggereix la seva última etapa de treball amb imatges fractals. "Fluxos vius" és un exercici de contemplació d'un objecte matemàtic infinit. Recentment ha exposat a la Casa de Cultura de Girona i a la Farinera Eco-Museu de Castelló d'Empúries.

Jordi Borràs és psicòleg especialitzat en el treball amb els somnis. Vaig explorar la meva creativitat en àmbits diversos i vaig ampliar la meva formació i el meu propi treball personal a través de disciplines com la gestalt, la bioenergètica, el xamanisme, etc. Els somnis es van revelar com la confluència dels meus dos grans interessos: la creativitat i la consciència. Vaig rebre els ensenyaments del ioga dels somnis tibetà en diversos recessos de la mà del Lama Tenzin Wangyal Rinpoché. Vinculat a diferents mitjans de comunicació, entre d'altres L'ofici de viure a Catalunya Ràdio i Via lliure a RAC1, la sèrie Somiers de TV3, també he col·laborat en el guió de la pel·lícula Volare de Joaquim Oristrell. Sóc membre de l'equip docent de l'Institut de Psicologia Transpersonal de Barcelona des de la seva fundació. Represento a Espanya a la International Association for the Study of Dreams. Des 2015 formo part del Consell Assessor de la xarxa social Dreams Cloud. http://www.mondesomnis.com/

Enrique Vargas és dramaturg i antropòleg, ha desenvolupat un llenguatge poètic d'enorme influència per al teatre contemporani. Dedica 15 anys a la investigació sobre els jocs, rituals i mites a l'Amazònia Colombiana. El 1993 deixa les seves classes a la Universitat Nacional de Bogotà i, conjuntament amb la seva companyia, Teatre dels Sentits, continua la seva recerca amb la creació d'obres que aconsegueixen un gran impacte internacional, com El fil d'Ariadna, Oracles, La memòria del vi , el ressò de l'ombra, el projecte Habitants, Petits exercicis per al bon morir, Fermentació o el cor de les tenebres, entre d'altres. Actualment és responsable de la Direcció Artística de Teatre dels Sentits, dirigeix ​​el Postgrau de la Fundació Universitat Girona Poètiques dels sentits. Llenguatge sensorial i poètica del joc i dicta els cursos avançats tant de l'Escola dels Sentits de Barcelona com del Centre Culturale il Funaro (Pistoia, Itàlia). http://teatrodelossentidos.com/

Carme Torrent estudia arquitectura a la Universitat de Barcelona mentre treballa en diversos estudis entre ells el de l'arquitecte Enric Miralles. Paral·lelament desenvolupa el seu treball en l'àmbit de la dansa; mostrant els seus treballs, desenvolupant projectes amb altres artistes, sent performer per altres coreògrafs, entre ells Min Tanaka, Carmelo Salazar i Xavier Le Roy. La seva activitat està implicada en processos d'aprenentatge, investigació i creació. Part important del seu treball s'inscriu en l'exploració del potencial dels llocs com a dispositius coreogràfics. http://carmetorrent.com

Aquest taller ha estat definit i desenvolupat des del LAC per: Lukasz Masewicz, Chechu García, Karel Mena, Elvira Pujol Masip, Mireia Cucala i Luis Camargo.

El Laboratori d'Aprenentatge Comunitari és una iniciativa de Sitesize per a La Virreina Centre de la Imatge.

www.lac.barcelona