*Per tal de compensar el tancament per Covid-19 el Museu perllonga la mostra monogràfica fins al 14 de març del 2021.
El Museu de la Música de Barcelona inicia una nova línia de col·laboració amb La Fundació La Fontana, centre d’art privat creat el 1992 per custodiar la col·lecció Helena Folch-Rusiñol, formada per un conjunt excepcional de prop de 2.000 instruments musicals tradicionals de l’Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, i un fons de 14.000 peces de ceràmica espanyola.
Aquest cicle s’inicia amb Músiques als dits. Sanses africanes de la Fundació La Fontana, una mostra monogràfica dedicada a una de les famílies d’instruments més característiques del continent africà representada per més de trenta peces, que es podrà veure del 19 de setembre de 2019 fins al 10 de gener del 2020.
Els instruments coneguts com a sanses – una de les apel·lacions en llengua vernacla més comunes – han estat durant temps una exclusivitat del continent africà, de Costa d’Ivori a Moçambic, passant pel Camerun i la República Democràtica del Congo, d’on provenen la majoria de les peces conservades a la Fundació La Fontana. A finals del segle XVIII l’ús d’aquest instrument s’estén a les Amèriques com a conseqüència de les migracions imposades pel tràfic d’esclaus.
Les primeres proves iconogràfiques d’aquest tipus d’objectes, llavors coneguts com a pianino o pianos de polze per la seva tècnica que consisteix en pinçar les tecles amb els polzes principalment, es remunten al principi del segle XVII i documenten exemplars portats pels missioners portuguesos i italians presents a la conca del riu Congo.