Eloi Badia toma posesión como regidor del Ayuntamiento de Barcelona

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, assumeix Universitats i la tinenta d’alcaldia Laia Ortiz, es fa càrrec d’Educació, mentre que Eloi Badia assumeix la regidoria de Presidència i Territori, i la direcció del Districte de Gràcia, a més de la coordinació de l’acció de Govern

Miquel Ortega, fins ara Comissionat de Comerç, Mercats i Consum, coordinarà l’àrea de Treball, Economia i Planificació Estratègica com a Cap de Gabinet de la Primera Tinència d’Alcaldia

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, assumeix Comerç i Mercats; mentre que el Comissionat d’Economia i Social i Cooperativa, Jordi Via, s’encarregarà també de Consum

Xavier Domènech deixa el càrrec de Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria i és substituït per Ricard Vinyes

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit aquest matí l’acte de presa de possessió d’Eloi Badia com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona, en substitució de Raimundo Viejo. La renúncia de Raimundo Viejo i la incorporació d’Eloi Badia ha comportat canvis en l’organigrama polític municipal. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, assumeix Universitats, mentre que la segona tinenta d’alcaldia, Laia Ortiz, es fa càrrec d’Educació. Eloi Badia, que va ocupar el número 12 en la llista de Barcelona en Comú a les eleccions municipals, assumeix la regidoria de Presidència i Territori, així com també la direcció del Districte de Gràcia. Fins ara exercia les funcions de cap de gabinet del Primer Tinent d’Alcalde de l’Àrea de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello.

Com a Regidor de Presidència i Territori, Eloi Badia assumeix funcions de coordinació de l’acció de Govern i també la direcció de la representació de l’Ajuntament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les entitats municipalistes. De la seva àrea també depèn l’àrea de Relacions Institucionals de l’Ajuntament, d’Organització, Serveis Generals, Recursos Humans, l’Arxiu i la direcció del Programa d’Actuació Municipals (PAM) i els Programes d’Actuació dels Districtes (PADs), entre altres.

Eloi Badia Casas (Barcelona, 1983) és enginyer industrial, llicenciat a l’ETSEIB-UPC. Ha participat en projectes de cooperació a l’Equador, l’Argentina, l’Índia i el Paraguai en projectes per garantir l'accés universal a l'aigua i l’energia, entre d’altres. Entre 2007 i el 2015 va ser responsable de la Campanya d´Aigua de la Federació espanyola d´Enginyeria Sense Fronteres. Ha impulsat un canvi de model envers la gestió dels béns comuns, a través de la Plataforma Aigua és Vida, la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

L’entrada d’Eloi Badia com a regidor del Govern ha comportat una reorganització de l’organigrama municipal, bàsicament den l’àmbit de la primera tinència. El seu càrrec com a cap de gabinet de la primera tinència l’assumeix Miquel Ortega, fins ara Comissionat de Comerç, Mercats i Consum. Des d’aquest lloc, Miquel Ortega s’encarregarà de la coordinació de l’àrea de Treball, Economia i Planificació Estratègica. A partir d’ara, les funcions al capdavant de les àrees de Comerç i Mercats les assumeix el regidor d’Ocupació Empresa i Turisme, Agustí Colom, i les relacionades amb Consum, les assumeix el Comissionat d’Economia Social i Cooperativa, Jordi Via.

D’altra banda, Xavier Domènech, Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria, també deixa el càrrec per formar part d’una candidatura a les propers eleccions generals, de manera que també donarà compliment al Codi Ètic previst pel grup municipal de Govern. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, es fa càrrec d’Estudis Estratègics.

El nou comissionat de Programes de Memòria és Ricard Vinyes, catedràtic del departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona. Expert en polítiques públiques de memòria, és autor de diversos estudis sobre la matèria, com “El Estado y la memoria. Gobiernos y ciudadanos frente a los traumes de la historia”, o “Asalto a la memoria: impunidades y reconciliaciones. Símbolos y éticas”, i ha assessorat diversos governs de Catalunya, el País Basc i Llatinoamèrica en el disseny de les seves polítiques de memòria. Vinyes també ha estudiat especialment la història de la dictadura franquista, així com dels moviments socials europeus, de les cultures polítiques subalternes i de les violències d’Estat en l’època contemporània. Doctorat en Història Contemporània el 1981 amb una tesi sobre “la Tercera Internacional i el frontpopulisme en l’exemple català”, el professor ha escrit també obres com “El soldat de Pandora”, que recull la vida del veterà lluitador antifeixista i del PSUC Sebastià Piera (1917-2014), i ha assessorat documentals com “Els nens perduts del franquisme”, que va revelar la separació d’infants republicans de les seves famílies.

Eloi Badia pren possessió com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona