Europa protege la privacidad digital

La Unió Europea ha dissenyat una nova llei de protecció de dades per fer front a les amenaces creixents al dret de privacitat dels ciutadans. L’objectiu és fixar regles clares perquè les empreses garanteixin la privacitat de la informació personal que gestionen.

La nova llei obligarà les empreses a tenir el consentiment inequívoc dels usuaris per poder registrar i processar la seva informació personal. Aquests podran retirar aquesta autorització en tot moment, conèixer amb més facilitat quines dades emmagatzemen d’ells les empreses i corregir-les si consideren que contenen errors.

A més, tindran dret a la portabilitat, és a dir, a endur-se la seva informació personal d’una plataforma o xarxa social a una altra, així com a ser informats en cas que hi hagi una bretxa de seguretat i les dades siguin piratejades.

Finalment, es garanteix per primera vegada de forma explícita el dret a l’oblit a internet.  D’aquesta manera, els grans motors de recerca a la xarxa, com Google i Yahoo entre d’altres, hauran de retirar els enllaços a informacions publicades en el passat, si es comprova que perjudiquen un ciutadà i no són rellevants. Així, quan un usuari vulgui que s’eliminin les seves dades, i si no hi ha motius legítims que en justifiquin la conservació, les empreses estan obligades a esborrar-les.

 Aquestes són algunes de les mesures que implanta la nova llei,  que suposa un pas endavant perquè internet es converteixi en una eina al servei dels ciutadans, i no en un sistema de control i dominació per part dels poders polítics i econòmics.