Comerç Accessible Sense Barreres (CASBA)
L’accessibilitat és un dret universal que garanteix la igualtat d’oportunitats per a tothom, independentment de les seves capacitats físiques, sensorials o cognitives. Els comerços, com a espais d’interacció social i econòmica, han de ser accessibles per garantir les necessitats de totes les persones.
Per impulsar un comerç accessible, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) va començar, l’any 2013, el Projecte de Comerç Accessible (CASBA). Aquest projecte pretén avançar cap a un model universal que tingui en compte la diversitat per fer dels comerços de la ciutat uns espais accessibles.
Els objectius del Projecte CASBA són:
- Formar joves arquitectes en accessibilitat universal, per garantir que tinguin en compte a tothom a l’hora de dissenyar espais i edificis.
- Fer més accessible el comerç de proximitat, tant l’accessibilitat física com la comunicativa, la cognitiva i l’actitudinal.
- Sensibilitzar estudiants, comerciants i la resta de la ciutadania sobre les necessitats i els drets de les persones amb discapacitat.
- Garantir la inclusió de les persones amb discapacitat a la comunitat, promovent que tothom se senti partícip i independent en el seu entorn.
- Fer de Barcelona una ciutat més inclusiva i accessible, impulsant la transformació d’espais per facilitar la participació activa de tota la població.
En el marc del Projecte CASBA s’utilitza la metodologia d’Aprenentatge-Servei Obre en una finestra nova, on estudiants d’arquitectura i persones amb discapacitat analitzen el nivell d’accessibilitat física i comunicativa dels comerços de la ciutat. A més d’avaluar aspectes com les barreres arquitectòniques, també es tenen en comptes les barreres en la comunicació i els aspectes que afecten la comprensió i l’orientació dins dels espais comercials.
Un cop feta l’anàlisi, proposen millores als i les comerciants per donar resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat i garantir que totes les persones puguin accedir i utilitzar els serveis de manera autònoma. En les 12 edicions realitzades fins al 2024, més de 900 alumnes han participat en l’anàlisi de més de 1000 comerços i 60 equipaments públics.
Feu clic aquí per consultar el vídeo de presentació del projecte CASBA Obre en una finestra nova.
Aquest projecte és possible gràcies a la participació de les entitats de persones amb discapacitat, les associacions de comerciants, i la col·laboració de:
- la Càtedra d'Accessibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya,
- la Universitat Internacional de Catalunya i
- la Universitat Ramon Llull.
Any rere any, s’hi van afegint noves col·laboracions que contribueixen a crear un teixit comercial que respongui a les necessitats de la ciutadania.
L’any 2017, el projecte CASBA va ser reconegut com a bona pràctica social Obre en una finestra nova per la comunitat d'innovació i coneixement de l'Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI.
Des del Projecte CASBA també promovem l’accessibilitat a través d’altres documents multimèdia de sensibilització com: