Una carta de Víctor Balaguer al novel·lista Narcís Oller
En ocasió de la celebració del bicentenari del naixement de Víctor Balaguer (1824-1901).
L’Arxiu històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) es suma a la celebració del bicentenari del naixement de Víctor Balaguer, destacant aquí una de les cartes que va escriure el polític, historiador i escriptor romàntic, al novel·lista Narcís Oller. Aquest document forma part de l’epistolari del fons personal de Narcís Oller Moragas que va ingressar a l’AHCB l’any 1939, per donació de la família d’aquest escriptor.
La carta reflecteix l’amistat, l’intercanvi entre ambdós autors dels llibres i treballs que publicaven, així com les notícies relacionades amb els seus projectes personals, estat de salut, etc.
Balaguer va ser un dels impulsors del moviment de la Renaixença catalana i de la recuperació del català com a llengua literària i de cultura. Oller, pertanyia a la nova generació d’autors de novel·la realista.
A la documentació de Narcís Oller trobem el manuscrit de les seves Memòries..., on l’autor plasma el seu context literari i vital, el retrat d’una època, nodrit amb detalls i anècdotes, i proporciona el relat d’alguns episodis relacionats amb Víctor Balaguer. La primera vegada que el va veure, quan Oller era estudiant, a la redacció de La Montaña de Montserrat, revista que Balaguer dirigia, escriu “no puc ponderar...la devoció amb què contemplàvem al mestre i patrici per nosaltres insuperable...” “aquell que amb ses fogoses poesies patriòtiques i sa sugestiva Historia de Cataluña, ...sabé encender’ns, als joves d’aleshores”.
La carta que hem seleccionat, de 4 de gener de 1891, reflecteix el moment en què Narcís Oller acaba de publicar la primera part de la seva novel·la La Febre d’or. Li ha enviat un exemplar a Víctor Balaguer, que el felicita i li lloa generosament l’estil “Dios le conserve a usted su frescura de imaginación, su perfecto conocimiento de hombres y de cosas, su atildado estilo y su maravillosa manera de presentar personajes y objetos”, li escriu.
També li explica que ja ha llegit algun fragment de la novel·la, publicat a la premsa, al diari La Vanguardia, una forma de promoció literària molt utilitzada a l’època. En correspondència, Balaguer envia a Oller dos dels seus darrers treballs, dels quals no n’esmenta el títol.
Balaguer, immers en aquell moment en el seu projecte de creació i increment de la Biblioteca Museu Balaguer a Vilanova i la Geltrú, en la qual esmerçarà grans esforços i la seva fortuna, li assegura que la novel·la passarà a formar part de la biblioteca i convida Oller i esposa a anar-lo a visitar a la seva casa de santa Teresa, annexa a l’edifici de la Biblioteca, on Balaguer va fixar la seva residència en les seves estades a Vilanova. Allà podrà, -explica amb satisfacció-, mostrar-los el progressos del que ell anomena “Instituto”. Els fons de la biblioteca-museu s’havien anat nodrint, des de la seva fundació el 1884, amb diferents llegats bibliogràfics i artístics, un dels més destacables dels quals, el d’Eduard Toda, amic personal de Balaguer i també donant fundacional, anys més tard, d’aquest Arxiu.
No obstant, comenta Balaguer, té previst de tornar a Madrid, ciutat a la qual residia llargues temporades, ja que va ostentar, al llarg dels anys, diversos càrrecs polítics estatals, entre altres, Diputat pel districte de Manresa-Vilanova i la Geltrú, Ministre, i Senador vitalici a partir de 1889.
Veiem a l’encapçalament de la carta un gravat de l’edifici de la Biblioteca Museu i el seu lema “Surge et ambula”. Aquesta carta, escrita de pròpia mà de Balaguer, i signada per ell, amb una cal·ligrafia, a vegades difícil de llegir, està escrita en castellà.
Narcís Oller va ser un els representants més importants de la novel·la realista del segle XIX i del primer modernisme, que va substituir estilísticament la història romàntica. Mentre els romàntics buscaven explicar-se ells mateixos recuperant les arrels llunyanes, i en el cas de Balaguer, aportant la recreació dels elements simbòlics del catalanisme basats en la història de Catalunya, els realistes van retratar allò que feia un cert grup social en un espai i un temps determinat; els personatges són arquetips, els llocs universals. D’aquesta manera, la novel·la realista va esdevenir, d’alguna manera, document històric.
L’epistolari de Víctor Balaguer que es conserva a l’AHCB es troba repartit en els fons documentals d’Apel·les Mestres, de Pompeu Gener, de Johannes Fastenrath, de Josep Güell Mercader i a la documentació dels Jocs Florals de Barcelona. Més d’un centenar de cartes que ens ajuden a completar la visió del personatge a través de la seva relació amb altres escriptors, poetes, i artistes coetanis, i amb el moviment de la Renaixença literària, del qual va ser-ne un dels principals impulsors.
PER SABER-NE MÉS:
Trascripció de la carta de Víctor Balaguer a Narcís Oller, 4/1/1891. 5D53-11/C2-6.
Trascripció de la targeta postal de Víctor Balaguer a Narcís Oller. 5D53-11/C2-14.
Correspondència de Víctor Balaguer conservada a l’AHCB:
Podeu consultar presencialment a la nostra seu els següents fons documentals:
FASTENRATH, Johannes, 52 cartes, 1 postal, 2 targetes - AHCB3-257/5D29
GENER, Pompeu, 10 cartes – AMB3-092/5D34
GÜELL MERCADER, Josep – 8 cartes, 1 postal – AHCB3-298/5D40
MESTRES, APEL·LES, 33 cartes - AMB3-032/5D52
OLLER, NARCÍS, 14 cartes, 1 postal - AHCB3-301/5D53
JOCS FLORALS DE BARCELONA. Balaguer exercí els càrrecs de President, Mantenidor, Secretari del Consistori dels Jocs Florals... 2 cartes, 1 telegrama, 4 oficis - AHCB2-278/FI-02
Disponible presencialment a l’AHCB l’inventari detallat del fons Jocs Florals de Barcelona.
Bibliografia de Víctor Balaguer i sobre ell a la biblioteca i hemeroteca de l’AHCB
Bibliografia i webs consultades
BALAGUER, Víctor. Las Calles de Barcelona : origen de sus nombres, sus recuerdos, sus tradiciones y leyendas, biografías de los personajes ilustres que han dado nombre a algunas... Barcelona: Manero, 1865-1866.
COMAS GÜELL, Montserrat. «Narcís Oller, Víctor Balaguer i La Febre d’Or». Del Penedès, 2006, Núm. 13, p. 13.
COMAS GÜELL, Montserrat. Epistolari de Víctor Balaguer: aproximació a un catàleg : 1842-1868. [Barcelona] : Generalitat de Catalunya. Servei de Biblioteques i del Patrimoni Bibliogràfic ; [Vilanova i la Geltrú] : l’Ajuntament : Biblioteca-Museu Balaguer, DL 1986
Cuccu, Marina. «Las calles de Barcelona de Víctor Balaguer». Barcelona quaderns d’història, 2008, Núm. 14, p. 147-161.
La Montaña de Montserrat: periódico que se ocupa de todo menos de politica. / [director: Víctor Balaguer].-- Año 1, no. 1 (2 ene. 1868)-dic. 1868.-- Barcelona : Establecimiento tipográfico-editorial de Salvador Manero,1868.
OLLER, Narcís. Memòries: història de mos llibres i relacions literàries / pròleg d'Enric Cassany.-- Valls : Cossetània, 2014. (Biblioteca Narcís Oller ; 10)
Vida política y parlamentaria del Excmo.Sr.D. Víctor Balaguer, diputado a Cortes por Villanueva y Geltrú / obra publicada y recopilada por el Comité Constitucional de dicha villa.-- Villanueva y Geltrú : Est.Tip. de José A. Milá, 1880.
YATES, Alan. Narcís Oller : tradició i talent individual. Barcelona : Curial, 1998.
Any Víctor Balaguer, web de la celebració del bicentenari
Biblioteca Arús activitats del bicentenari: cicle de conferències i exposició.
Museu d’Història de Catalunya. Carrers de l’Eixample de Barcelona de Víctor Balaguer
Traces, base de dades de llengua i literatura catalanes.