Històries de la Model

Autor/es
Jordi de Miguel (guió) i Susanna Martín (il·lustració)

Es pot condensar la turbulenta història d’una presó centenària com la Model de Barcelona? A través del testimoni d’expresos i dels seus familiars, el còmic fa un recorregut exhaustiu per l’evolució d’un centre penitenciari que, malgrat que es va inaugurar el 1904 com a paradigma de la modernitat, aviat es va convertir en una icona de la repressió política i social. L’autoritarisme, les tortures i els motins hi han estat presents al llarg de tot el segle XX, però també la solidaritat entre els presos i les lluites polítiques i socials que han tingut lloc entre les seves parets.

El periodista Jordi de Miguel i l’historiador César Lorenzo recorren les galeries de la presó Model i recuperen la seva història a través de la veu de quatre homes i dones que van passar-hi en diferents etapes: l’advocat August Gil Matamala, els expresos polítics Anna Sallés i Josep Ferrándiz, i Jordi, exmembre de la Coordinadora de Presos en Lucha (COPEL). La coordinació editorial del projecte ha estat realitzada per CRÍTIC.

Política
Societat
Història
Còmic
Franquisme
Periodisme

Què en diuen

"El còmic és un treball periodístic i documental rigorós que dona espai a la reflexió sobre la memòria històrica i la resistència. "

CRÍTIC | Laia Soldevila 21/02/2023

"L'obra, de Jordi de Miguel i Susanna Martín, s'endinsa en el relat de què va succeir dins i fora de la presó, a través d'històries personals."

"El librorepasa con testimonios reales la historia de una cárcel que jamás fue la Bastilla local pese a merecerlo."

""Històries de La Model", la foscor i la cruesa d'aquesta presó explicada en un còmic."

"‘Històries de la Model’, de Jordi de Miguel, i la dibuixant Susanna Martín és un dels primers títols de ‘Memòria en vinyetes’, una col·lecció que edita l’Ajuntament de Barcelona amb ànim d’explicar fets significatius de la història de la ciutat, sobretot del segle XX, a través del còmic."

BETEVÉ | Víctor Giralt Jonama 26/04/2023

"El principal valor d’aquesta novel·la gràfica, sens dubte, radica en el fet que es basa en els testimonis directes d’algunes persones que van passar per les cel·les de la Model."

Directa | Ferran Riera 03/10/2023

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2023
  • Pàgines: 96
  • Coberta: Rústica
  • Format: 16 x 22,7 cm
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-453-9
  • Distribuïdor Editorial: Xarxa de Llibres

Preu

15.00€

Punts de venda

Punts de venda en línia

Dossiers de premsa

Títols relacionats