5è Curs de comunicació i periodisme intercultural #ComuniCanvi 2022
La cinquena edició del curs #ComuniCanvi, organitzat per l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya, pel grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors i per l’Agència Intercultural ITACAT, amb la col·laboració de l’Espai Societat Oberta i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, es titula El control digital de la comunicació a Internet.
En aquesta edició, com a tema principal, ens qüestionem la font periodística i analitzem com es “fabrica” la informació. Esbrinarem si les fonts resten o no al marge de la colonialitat, si afavoreixen el bel·licisme, si utilitzen criteris de raça, gènere o classe o si es practica la censura en determinats assumptes.
També ens preguntarem si la majoria de notícies que consumim provenen d’unes poques agències de notícies i si aquestes són independents o si tenen connexions governamentals o d’altra mena. I, finalment, ens plantejarem com els algoritmes dels cercadors d’internet filtren i classifiquen les notícies quan l’usuari final fa una recerca. En definitiva, analitzarem la producció de la informació i com s’acaba construint l’imaginari col·lectiu de les societats en base a aquesta.
Com a periodistes i comunicadors cal ser conscients de com i des d’on es genera l’actualitat informativa i avaluar si les fonts compleixen els requisits necessaris per interactuar de manera adient amb les societats complexes i diverses del segle XXI.
Programa:
-
Sessió 1: Construcció del discurs de la raça i reproducció artificial i algoritmes dins les clíniques de fertilitat. A càrrec d’Anyely Marín.
-
Sessió 2: Algoritmes: Entre el clickbait i la notícia. A càrrec d’Oyidiya Oji.
-
Sessió 3: La importància de desracialitzar la intel·ligència artificial. A càrrec de Paula Guerra (Algorace).
-
Sessió 4: Control digital, la colonialitat de les notícies: quines són les fonts?. A càrrec de Nora Miralles Crespo de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE).