Balls · Músiques · Resistències | Gòspel

Una trobada entorn del gòspel per ressaltar els seus orígens i el paper en la recuperació de la memòria en clau intercultural i intergeneracional.

El 15 de desembre de 2023 l'Espai Avinyó en col·laboració amb l'Església Evangèlica de Gràcia realitza una nova edició del cicle Balls · Músiques · Resistències per endinsar-nos en la música gòspel. Comptem amb la col·laboració de Joe Psalmist, Dora Okereka Gift Collins, músics de l'Afro Youth Gospel Choir; l'artista afrocubà Malcom Mccarthy i l'artista Yolanda Sey, que forma part del grup The Sey Sisters i la dinamitzadora d'aquesta xerrada.

L'eufòria, el ritme i l'espiritualitat són elements d'arrel en el gòspel que ve de la frase the good spell (la paraula bona). El gòspel beu d'influències compartides entre les persones negres esclavitzades als Estats Units, provinents de l'oest d'Àfrica, convertides al cristianisme en el context nord-americà.

Són expressions que sorgeixen, diu Yolanda Sey, de "la necessitat de les persones esclavitzades d'expressar el seu dolor, però també l'esperança, a través de cants com els espirituals", convertint-se així en un espai per recuperar i mantenir la memòria de les comunitats negres i la seva diàspora.

Després de la conversa, vam tenir l'oportunitat d'escoltar diverses interpretacions de l'Afro Youth Gospel Choir, una "família" de joves de diferents orígens de la diàspora afrodescendent a Catalunya, com diuen els seus directors Joe Psalmist i Dora Okereka.

Destaquem algunes reflexions del diàleg:

  • Joe Psalmist diu: "M'agrada el gòspel perquè és terapèutic. Mentre ens recorda històries que no podem oblidar, com la d'un home que crida a la seva dona des d'un camp de cotó: 'Dona'm una mica d'aigua per calmar aquest sofriment', ens porta esperança i bones notícies".
  • "El gòspel sorgeix a les esglésies, el punt de trobada permès a les persones esclavitzades on expressaven la seva fe i la seva lluita. És inseparable de la lluita per la dignitat i els drets civils de les persones afroamericanes", introdueix Yolanda Sey.
  • "M'elevo, em transporto, em guareixo amb el gòspel. Ha canviat la meva forma de crear, perquè l'intercanvi d'energia que es produeixen entre el cor i el públic és molt potent i directe, perquè fins i tot em permet parlar amb el diví en escena", explica Malcom Mccarthy.
  • "Una pot fer un gòspel més relaxat o un més intens. Nosaltres el fem més intens, per connectar", comenta Dora Okereka.
  • Gift Collins, d'Afro Youth Gospel Choir, diu: "Quan estic en moments tristos cantar Oh, happy day em fa sentir millor cap a fora, encara que porti un dolor per dins". També comparteix com el cor els permet sentir-se unides.

Finalment, destaquem algunes cantants de gòspel sorgides durant la conversa: Shirley Caesar, Andréa Crouch, Sam Cooke, i més contemporànies: Fred Hammond i Kirk Franklin.

gòspel