Barcelona, ciutat de negrers?

 
Amb motiu dels actes relacionats amb el dia Mundial contra el Racisme i la Xenofòbia, vam visitar monuments i espais del nucli antic de la ciutat que formen part del passat esclavista de Barcelona. Aquest passat, invisibilitzat de manera interessada, s'ha vist en canvi reproduït al llarg del temps amb nous discursos i actituds racistes. 
 
El dijous 16 de març de 2017 vam gaudir d'un itinerari urbà que vam organitzar des de l'Espai Avinyó. De la mà de l' Associació Antropologies, vam conèixer el passat esclavista al qual recorden alguns racons de la ciutat i com desprenen el discurs etnocèntric del passat colonialista, que justificava les agressions cap aquell altre divers que es considerava inferior. Malauradament encara s'ha de lluitar molt per contrarestar els rumors i estereotips relacionats amb la diversitat cultural.
 
Entre altres indrets, vam visitar:
 
  • Museu de Cultures del Món de Barcelona. Va estar el punt de sortida de l'itinerari, lloc emblemàtic de la ciutat destinat a mostrar la riquesa de la diversitat cultural.
  • Pla de Palau. Indret on va acabar la primera manifestació abolicionista de l'esclavitud a Barcelona, el 1872.
  • Plaça Antonio Lopez. Vam recordar que Antonio Lopez o el Marquès de Comillas, va utilitzar a esclaus com a força de treball en les campanyes de Cuba, Filipines i Marroc.
  • Monument de Colom. Vam recordar l'abús del colonialisme i el seu discurs racista.
  • Palau de la Virreina. Vam recordar que aquest nom ve perquè hi vivia la vidua del Virrei del Perú.