Barcelona Dibuixa | Un fanzín de vida

Proposta d’autoedició per reivindicar la vida quotidiana des de l’experiència situada d’una artista afrocaribenya.

El 19 d'octubre de 2024, en el marc del Festival Barcelona Dibuixa, el Centre Cívic Drassanes va acollir un taller d'autoedició de fanzins a càrrec d'Elizabeth Montero Santa i el seu projecte La Flor del Tamarindo. En aquest projecte, la il·lustradora dominicana retrata dones negres i racialitzades, ressaltant elements de la flora i fauna, així com personatges que han tingut un impacte profund en la seva vida.

Elizabeth comparteix amb nosaltres el seu recent fanzín Ventorrillo Tropical, explicant: “Com a persona migrant, m'agrada dibuixar el meu entorn actual, combinant-lo amb records bonics: les fruites, les plantes, els colors i els sabors del meu país natal, la República Dominicana.” A través d’aquest procés, ens convida a reflexionar sobre la identitat cultural i a enfortir la connexió entre les persones i el territori mitjançant el fanzín com a mitjà d’autoedició.

El fanzín, com a format autogestionat, permet generar contingut al marge dels circuits editorials convencionals. Per a Elizabeth, aquest format és una plataforma de creació literària i gràfica que pot impulsar narratives de vida des d’una perspectiva antiracista i caribenya. Així, a través del taller, ofereix un espai per compartir experiències, teixint relats d’autonarració situada i convidant-nos a explorar temes com la identitat, la memòria i la resistència, inspirant-nos tant en referents d’altres creadores de fanzins com en la nostra pròpia vida.

Finalment, ens deixa amb algunes reflexions per continuar creant fanzins de vida:

  • “El fanzín ens connecta amb una manera revolucionària d’expressar-nos. El que més m’interessa és el poder de l’autoedició, perquè les autopublicacions, sovint vinculades a espais clandestins, ens ofereixen la llibertat de decidir què volem publicar sense intermediaris.”
  • "Les eines i tècniques del fanzín són infinites: n’hi ha de fotocòpies, amb segells o fets amb tela; l’important és que siguin fàcils de reproduir, encara que es facin poques còpies. Actualment, fins i tot existeixen en suports digitals o audiovisuals”, explica Elizabeth mentre ens mostra diverses mostres.
  • “Us convido a deixar de banda el figuratiu i l'obsessió per assolir la forma perfecta, per centrar-nos en les sensacions, els sentiments i els records que ens evoquen els colors i les formes que ens envolten en la vida quotidiana. Si m’agrada una botiga de fruites o una merceria del barri, puc incorporar-ho al meu fanzín de vida.”

fotos