Biblioteques Expandides | Prendre la paraula (escrita)
Repensant el món editorial i la funció social de les biblioteques en clau intercultural i antirracista.
El dimarts, 3 de desembre de 2024, la Biblioteca de Camp de l’Arpa - Caterina Albert va acollir la primera sessió del cicle Biblioteques expandides. Aquesta nova iniciativa de l'Espai Avinyó i de les Biblioteques de Barcelona busca expandir el relat de les biblioteques públiques des d'una perspectiva intercultural, diversificant els seus fons, els tipus d’activitats i els vincles amb el teixit comunitari i literari de la ciutat.
La dinamització va ser a càrrec de Youssef El Maimouni, escriptor i educador social, que va començar obrint el diàleg des de la preocupació que, a la ciutat i al territori, hi ha narratives i creacions literàries que queden al marge de les grans editorials i circuits de difusió com les biblioteques. Va posar en valor la iniciativa d’aquests projectes editorials independents presents: Plataforma Cero, En Palabras (relatos migrantes), Èter Edicions, Mitmaq Edicions, Editorial Mey, Sabers Migrants, FIU. Biblioteca mòbil de llibres àlbum anticolonial i JAŊDE editorial.
Aquests projectes van analitzar com opera el racisme al món editorial i van proposar transformar les formes de producció, traducció i distribució literària des de l'autorepresentació. També van destacar el paper de les biblioteques públiques en la promoció de narratives plurals que representin la diversitat que caracteritza la ciutat. L'acte va culminar amb una sorpresa: una intervenció poètica de Quinny Martínez i Andy Oh, que van sorprendre els assistents amb el seu repentismo poético, una improvisació que per a aquest dia ens va convidar a “prendre la paraula” i homenatjar aquelles que les han precedit, com Remei Sipi.
Recollim algunes propostes i reflexions del diàleg que concerneixen tant biblioteques, administracions, llibreries com festivals:
- Col·laborar amb les biblioteques per organitzar tallers i activitats adreçades a diferents públics (com ara joves i persones nouvingudes) que permetin visibilitzar les publicacions d’aquestes iniciatives editorials.
- Simplificar els procediments d’adquisició de publicacions independents, eliminant barreres com ara les subhastes obligatòries o els requisits administratius innecessaris.
- Incorporar títols en els idiomes originals de les iniciatives editorials i fomentar traduccions a llengües presents, incloent-hi llengües minoritzades com l’àrab per promoure la pluralitat lingüística.
- Impulsar projectes de biblioteques mòbils com la FIU, que arribin a territoris menys accessibles, facilitant una distribució més àmplia de les obres i connectant comunitats diverses.
- Promoure i donar suport a fires i trobades on les iniciatives editorials i els llibres de persones racialitzades i migrants puguin presentar i vendre les seves publicacions. Això pot incloure aliances amb festivals, com la recent FILMIG, i esdeveniments literaris, com Sant Jordi.
- Establir mecanismes que permetin redistribuir les publicacions cap a xarxes comunitàries, escoles i espais socials que comparteixin valors afins i estiguin interessats en difondre aquests materials.
- Impulsar campanyes de difusió que posin en relleu la importància d’aquestes iniciatives editorials en la construcció de narratives anticolonials i en la visibilització de comunitats racialitzades en primera persona.
- Treballar conjuntament amb activistes, artistes i col·lectius que comparteixin un horitzó polític antiracista. Aquests referents podrien contribuir al procés de selecció i recomanació de llibres per a biblioteques i altres espais de lectura.
- Fomentar iniciatives similars a les de la Fira Literal, com la creació de llistes de compra i de recomanacions per a les biblioteques. Aquestes llistes haurien de tenir en compte les editorials petites, sovint allotjades sota el paraigua d’altres en aquests esdeveniments. S’ha elaborat un llistat amb els títols dels projectes convidats.
- Promoure propostes que visibilitzin la complexitat, la interdependència cultural i l’agència política dins dels barris. Això implica evitar polítiques multiculturals que fragmenten o desconnecten els fons exclusivament en funció de cultures (nacions) aïllades.