Carolina o la doma de un leopardo

El dilluns 16 de desembre de 2019 va tenir lloc a La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison la presentació de la funció 'Carolina o la doma de un leopardo', una proposta teatral escrita i dirigida per Eva Hibernia i interpretada per l'actriu Kelly Lua.
 
 'Carolina o la doma de un leopardo' posa en escena la vida de Carolina María de Jesús, una habitant afrobrasilera de les faveles de São Paulo que, malgrat la situació de pobresa en què es troba i les desigualtats a què fa front com a dona i negra, decideix creure en ella mateixa i alimentar el seu desig de ser escriptora. La seva vida va fer un gir inesperat quan un periodista la va descobrir i va publicar el seu diari personal; un testimoni de resiliència inspirador en què es narrava a ella mateixa en una realitat hostil que també podria ser la de moltes altres dones afrobrasileres. Tot i això, malgrat la seva heroïcitat i qualitat literària, l'obra de l'escriptora Carolina María de Jesús s'ha vist desatesa i poc reconeguda. 
 
Després de la funció, vam conversar amb Eva Hibernia i Kelly Lua per tal d'apropar-nos més a la vida d'aquesta insòlita i coratjosa escriptora, desglossar el procés creatiu de la proposta teatral, i també conèixer com l'actriu protagonista es relaciona amb el personatge que encarna. Destaquem del diàleg:
 
  • Kelly Lua, també d'origen brasiler, reconeixia certa similitud amb la vida de la seva pròpia àvia al Brasil, que provenia d'una família que havia estat esclavitzada durant l'època colonial.
  • La conversa també va posar el focus sobre la relació entre les desigualtats estructurals en els eixos del gènere, la raça i la classe social, i com aquestes poden afectar, o no, la pròpia projecció vital, les creences que es cultiven i els desitjos que es persegueixen al llarg de la vida. "La prosa de Carolina, travessada completament per la pobresa, estava carregada de vida; la paraula era la seva forma d'alimentar la seva ànima, i això es va convertir en una gran riquesa espiritual", concloïa Eva Hibernia.
  • Vam poder conèixer la realitat a què s'enfronten moltes de les dones afrodescendents que habiten en contextos marcats per les desigualtats socials i estructurals que ens travessen com, en aquest cas, les faveles de la ciutat brasilera de São Paulo, a través d'aquesta colpidora proposta escènica.