Cent anys de presència jueva a Barcelona?

A la fi del segle XIX alguns jueus s'establiren a Barcelona, i en 1918 inauguraren la primera comunitat religiosa moderna de la ciutat, la Comunitat Israelita de Barcelona. En un exercici de memòria històrica, vam recórrer alguns dels indrets que ens acosten als protagonistes d’aquest moment de retorn del judaisme a la nostra ciutat.
 
Des de l'Espai Avinyó, el 13 de novembre de 2018, hem commemorat el centenari de la inauguració de la Comunitat Israelita de Barcelona, la primera comunitat religiosa jueva moderna de la ciutat, amb l'itinerari "Cent anys de presència jueva a Barcelona?" de la mà de l'historiador Manu Valentín, de Mozaika.
 
Destaquem aquestes idees principals:
 
  • A l'inici de la Primera Guerra Mundial, França va crear camps de concentració per a estrangers propiciant l'arribada a la ciutat de molts jueus i jueves que fugien i que volien fer el salt a les Amèriques. Els fundadors/es de la Comunitat Israelita eren, en origen, sefardites.
  • També hem recordat que el 1939 les tropes franquistes van derruir dues sinagogues de Barcelona. Moltes de les famílies jueves eren apàtrides i, amb l'arribada del dictador, per obtenir la nacionalitat havien de batejar-se i convertir-se al cristianisme.
  • Hi ha una dita molt significativa de la comunitat jueva de l'Europa de l'est, relacionada amb la persecució que han patit. Diu així: "No s'han d'acumular propietats, la riquesa és tenir un ofici".