Chiñoles y bananas

Veus i experiències migratòries de joves de la diàspora xinesa en l'Estat espanyol, documentades el 2015, es reprenen des d'una mirada intercultural i situada.

En col·laboració amb el Centre Cívic Can Felipa, l'Espai Avinyó projecta el 10 de novembre de 2023 el documental Chiñoles y bananas de la periodista i escriptora Susana Ye.

Es tracta del documental amateur de Susana Ye que presenta una radiografia de la migració xinesa el 2015, gràcies a la recol·lecció de testimoniatges de joves nascuts en l'Estat espanyol de pares i mares d'origen xinès.

Els joves parlen sobretot del racisme social: dels prejudicis i exotitzacions a les quals estan constantment sotmeses la comunitat xinès-espanyola. També aborden les relacions amb la generació dels seus pares i mares. Situen la possibilitat de la hibridació d'identitats i la importància de tenir referents.

Isa Zhang Yim – 张君 dinamitza la conversa posterior amb Susana Ye per traçar en retrospectiva l'impacte en la generació de creadores d'origen xinès després de la seva difusió, de la reapropiació col·lectiva de termes pejoratius i de les possibilitats de repensar el marc identitari en termes més amplis, com el racisme sistèmic.

A més, en la conversa, Susana Ye ens va compartir alguns poemes del seu llibre.

Compartim amb vosaltres algunes reflexions del diàleg:

  • "El 2015 se'ns anomenava com a segona generació, no hi havia una plataforma perquè les persones xineses ens definíssim o converséssim sobre la realitat de viure en una cultura dins de casa i viure en una altra cultura fora de casa", diu Susana Ye.
  • "El debat identitari no ens preocupa com a diàspora xinesa, és quelcom que ens ve des de fora en aquest afany de classificar-nos", comenta Isa Zhang Yim.
  • "El terme chiñoles, com qualsevol altre intent per classificar-nos es queda curt. A mi em va servir per obrir una conversa que ha evolucionat per parlar de les històries de la diàspora, primera generació nascuda aquí o fins i tot, persones asiàticodescendents", comenta Susana Ye.
  • Isa Zhang Yim: "Tant de bo no caiguem en el parany del racisme moral i el racisme social, en tant que si les persones coneixen millor la nostra cultura hi haurà menys racisme, o seran menys racistes. El racisme respon a qüestions estructurals i històriques, allà està el lloc on podem fer política".

chinoles