Construint veïnatges
“Construint veïnatges” és un projecte impulsat per Jiwar Creació i Societat, una residència-viver de creació per als i les professionals que treballen en interlocució amb l’espai urbà, projecte del qual vam poder gaudir durant tres anys.
Aquestes van ser algunes de les idees transversals al projecte:
- Des de Jiwar acullen artistes de diferents disciplines i procedències amb l'objectiu d'establir un diàleg amb l'entorn proper, el barri.
- A través de les percepcions sobre la ciutat que tenen artistes de procedències diverses es pot canviar la nostra pròpia percepció de Barcelona.
- La llar és un espai simbòlic lligat a les relacions afectives teixides amb familiars, amics i/o veïns.
- La llar pot ser una imatge que recordem i que portem amb nosaltres independentment d'on estiguem.
Compartim alguns dels esdeveniments associats al projecte organitzats per l'Espai Avinyó:
El dimecres 27 de novembre de 2013 la residència d'artistes Jiwar ens va presentar la feina que creadors de diferents procedències van fer amb veïns de Barcelona mitjançant tallers amb metodologies participatives, per mostrar diferents formes de construcció de veïnatges a la nostra ciudad i reflexionar-hi.
El dimarts 29 d’abril de 2014, tres mesos després, vam inaugurar l'exposició sobre el projecte. A través d’una visita guiada us vam presentar els resultats fotogràfics que reflecteixen les dinàmiques del fet de ser i estar en una ciutat.
El dijous 10 de desembre de 2015 la residència artística Jiwar Creació i Societat va realitzar la presentació de la tercera edició del projecte, un espai multidisciplinari i participatiu que reflexiona sobre què és “casa meva”. Vam poder compartir amb els artistes Esther Belvis Pons, Israel de la Paz i Deema Shahih el seu procés de treball, i veure com persones refugiades, artistes i gent del barri reflexionen a través de les seves propostes sobre la llar, real o imaginada, i el què ens fa dir que som o no, a casa.
Aquesta iniciativa vol reflectir i interconnectar la diversitat dels barris de la ciutat utilitzant, precisament, mirades i disciplines artístiques diverses. No és casual que Jiwar, a més de donar nom a l’associació organitzadora, sigui un mot àrab que literalment significa veïnatge o l’art d’establir una relació perdurable entre les persones que viuen en un mateix barri.
- Belvis ens parlarà de “Reconstruint la llar. Reptes socials i afectius dels artistes en risc”, un projecte que connecta -a través de l’escriptura i la imatge- amb les dificultats d’artistes que viuen a Barcelona i que han estat perseguits als seus països d’origen per motius polítics, ètnics, religiosos o de gènere.
- Per la seva banda, de la Paz, presentarà el seu projecte “Fet a casa” on impartirà una sèrie de tallers comunitaris de gravat dissenyats per reunir un almanac de símbols que descriguin el significat personal de la paraula “llar” per als participants.
- Finalment, Shahin, desplegarà la seva idea de projecte “La llar és on està la mama”, mitjançant un retrat de l’amor a partir de la fotografia i el vídeo. Tot un al·legat a favor del poder de la imatge per canviar mentalitats i connectar mons.