Contracte indefinit

Un monòleg teatral situat, en clau còmica i poètica, que li planta cara al racisme al món laboral.

El 30 d'abril de 2024 l'Espai Avinyó, en col·laboració amb la Federació d'Entitats Calàbria 66, presenta el monòleg teatral 'Contracte indefinit' creat i interpretat per Aïssatou Djob i dirigit per Mar Ortiz.

Aquesta autoficció, en clau de comèdia, representa les diferents situacions de racisme laboral a les quals s'enfronta Seynabou en el seu primer contracte indefinit en una empresa multinacional. El personatge reflecteix la solitud que enfronten moltes persones racialitzades en un context laboral ambigu, on l'impuls de polítiques de diversitat i d'inclusió de l'empresa contrasten amb les discriminacions cap a treballadores d'origen divers.

Després de la funció, Guadalupe Begazo Melgar, jurista de professió i acompanyant de processos de regularització de persones migrants racialitzades per la llei d'estrangeria de l'Estat espanyol, ens comparteix breument el marc legal i estructural al qual les persones migrants de països del sud global s'enfronten, a més del racisme social que es produeix en els seus treballs.

A continuació, Guadalupe conversa amb Aïssatou sobre el procés de creació i la investigació en l'obra, on l'autora recull, a més de la seva experiència, la de dones afrodescendents que treballen en entorns que perpetuen el racisme i la discriminació. Per acabar, Aïssatou ens explica sobre el desig de posar en circulació la peça en un format adaptat per a les empreses.

Ressaltem algunes reflexions del diàleg:

  • "El sistema laboral, en relació amb la llei d'estrangeria i les polítiques d'asil, està construït perquè les persones migrants i racialitzades no puguin ser contractades en bones condicions i es converteixin en mà d'obra barata", comenta Guadalupe Begazo.
  • "El monòleg neix de constatar, amb altres companyes, que en l'àmbit professional en el qual treballo soc l'única persona negra o de les poques persones racialitzades de l'empresa, la qual cosa ens implica enfrontar-nos a microracismes quotidians, tokenització, falses polítiques de diversitat i les seves conseqüències en la salut", diu Aïssatou Djob.
  • "Sent filla d'immigrants, la pressió de tot el tema administratiu és molt gran perquè des de petita havia d'intentar desxifrar nòmines o escriure sol·licituds; i, quan aconsegueixes un contracte, et converteixes en un suport familiar per als teus pares", diu Aïssatou Djob.
  • "La llei d'estrangeria pertany al sector administratiu i això significa que no depèn d'un jutge sinó del criteri d'un funcionari on és molt més difícil que reconeguin que s'han equivocat", diu Guadalupe Begazo Melgar.

contracte