Cuines que curen

Espai per repensar la salut alimentària des del respecte a les pràctiques culturals, religioses i de gènere de les diàspores.

L’Espai Avinyó, en col·laboració amb el Casal de Barri Bac de Roda, va organitzar el 23 de maig de 2025 al matí una sessió d'experimentació culinària amb la participació de Saba Mohammed Bibi, doctoranda en Nutrició i Dietètica. La sessió es va centrar en el seu projecte, que proposa una educació alimentària saludable, culturalment i lingüísticament adaptada a dones pakistaneses residents a Catalunya. 

La jornada va abordar els reptes de salut que afronta la comunitat pakistanesa i altres diàspores del sud-est asiàtic, especialment pel que fa a la diabetis i les malalties cardiovasculars, i com aquestes poden derivar en altres problemàtiques de salut associades. En aquest context, es va posar en valor la importància d’una perspectiva intercultural aplicada a l’esmorzar saludable, aprofitant la riquesa de la gastronomia pakistanesa i els aliments accessibles als mercats de la ciutat.

Durant la sessió, les participants vam experimentar amb la preparació de vuit propostes d’esmorzars equilibrats, que reflectien la necessitat de promoure una alimentació saludable sense desconnectar-la de les pràctiques culturals de les diàspores. Cuinar juntes ens va permetre reflexionar sobre el paper que hi juguen el gènere i la precarietat econòmica en l’accés a una alimentació saludable, així com sobre la capacitat de crear comunitat i benestar a través del menjar, tot respectant l’agència i els sabers de les participants.

Destaquem algunes reflexions i recomanacions sorgides del diàleg:

  • “Avui treballarem una mica la guia cardiosaludable per a la població pakistanesa. Aquesta guia és una adaptació d’una guia catalana que es diu Petits canvis per menjar millor. Està estructurada en tres parts: què volem menjar més, què necessitem canviar i què hauríem de consumir menys. La idea és anar jugant amb les combinacions perquè s’adaptin a les nostres costums i ritmes.” — Saba Mohammed Bibi
  • “En aquesta sessió ens centrarem en els esmorzars i berenars saludables. Us presento l’estructura recomanada, basada en cinc grups alimentaris: un làctic (com llet, iogurt natural o paneer), un farinaci (com pa integral, cereals o chapati), una proteïna (com ou, hummus o tonyina), una fruita de temporada i un grapat de fruita seca, sense sal ni fregir. No cal incloure’ls tots en un mateix moment del dia; podem repartir-los al llarg del matí segons la nostra rutina.” — Saba Mohammed Bibi
  • “Avui cuinarem diverses receptes fàcils i ràpides, algunes tradicionals del Pakistan i d’altres de diferents regions. Prepararem un púding de xia, dues versions de granola (una al forn i una altra sense forn), una truita, una crep de farina de cigró (tradicional al Pakistan i a l’Índia), una macedònia de fruites amb suc de taronja en lloc de nata, un batut de plàtan amb civada, i un entrepà de tonyina i tomàquet. Són idees saludables, ràpides i senzilles per incorporar els cinc grups alimentaris de manera pràctica i saborosa en el nostre dia a dia.” — Saba Mohammed Bibi
  • “La Guia d’alimentació cardiosaludable per a la població pakistanesa està disponible en línia per a tothom.” — Saba Mohammed Bibi

fotos