Descendents

El documental posa de manifest les diferents formes de discriminació que fills i filles de persones migrants han d’afrontar. Un qüestionament constant que gira entorn a la construcció identitària i que interfereix en la seva trajectòria vital.
 
El dijous 17 de desembre de 2020, l’Espai Avinyó va presentar una activitat virtual que consistia en un espai de diàleg entorn del documental Descendents, que posa de manifest les diferents formes de discriminació que els fills i filles de les persones migrants han d’afrontar. Es va parlar de com això els afecta quant a la construcció identitària, a més de les traves burocràtiques i institucionals, com el fet que en néixer a l’Estat Español no reps automàticament la nacionalitat. Participen: Moviment Afrobanyolí SocialCatàrsiaRàdio BanyolesCasal dels InfantsXarxa 9 Barris AcullBar Los Tres Pinos i Coworking Agitación Net. Activitat amb la col·laboració de Sicom i Entrepobles.
 
Comptem amb la participació de varis dels protagonistes del documental: Aise Macalou, pedagoga, docent de la UEC i membre activa de l’associació Moviment Afrobanyolí Social, Fàtima Hamed Loukili titulada tècnica de laboratori de diagnòstic clínic i estudiant tècnic superior en integració social i Hady Macalou, futur pedagog, monitor d’oci i temps lliure en una escola i membre actiu de l’associació Moviment Afrobanyolí Social. El debat va ser conduït per Maria Bouabdellah, youtuber del Canal Malaia, comunicadora i estudiant de Periodisme.
  • Es van presentar diferents fragments del documental ‘Descendents’ per poder reflexionar sobre diferents temàtiques que afecten als fills i filles de migrants. Un d’ells, reflectia aquesta pregunta constant amb la qual es troben aquelles persones amb algun tipus de bagatge migratori: “d’on ets?”, i com la resposta “sóc d’aquí”, no encaixa dins del seu imaginari. Pots venir d’una família que porti unes cinc generacions a l’Estat Español, com és el cas de Fàtima Hamed Loukili i et seguiran qüestionant la identitat. És com si la gent pensés que aquest trajecte migratori que un avantpassat teu va iniciar s’acabés heretant. Per això, és molt important replantejar-se el nostre ús del llenguatge i entendre que vivim en un context divers en les seves identitats ètniques i culturals.
  • Tots els ponents van fer un especial recalcament a destacar el fet que, per poder fer canvis, a nivell social i institucional, es requereix d’una politització, lluita i treball en comunitat, per informar a aquelles persones que segueixen negant l’existència d’aquestes desigualtats, o fins i tot, aquelles que s’han acostumat a aquesta realitat. Per això, és important reconèixer els nostres propis privilegis, per poder entendre i empatitzar amb els altres.