Diàlegs migrants

 
La immigració és l’esdeveniment social més important dels últims anys a Espanya i sobretot a Catalunya, ja que és la comunitat autònoma que ha rebut més immigrants. En la recerca de la cohesió social es necessita que participi tota la societat i no només els àmbits formals d’educació.
 
El dijous 2 de febrer es va celebrar la presentació de l’Exposició “Diàlegs Migrants” fotografies de Joan Tomás.  Les fotografies combinen la força visual del blanc i negre amb una sèrie de textos sobreimpressionats. De la combinació d’aquests dos elements sorgeixen nous significats artístics que, a la vegada, obren diferents línies per a la reflexió.
 
La FCM/Mescladís pretén, a través d’aquesta exposició, mostrar històries de vida de persones que van decidir creuar la frontera per començar una nova vida. Una passejada per l’exposició permet copsar els punts de contacte de tot fet migratori, independentment de quan i on  s’hagi produït. Aquest missatge es reforça amb l’acurat treball visual de Tomás; el fotògraf aposta per la recerca de l’essencialitat a través d’uns enquadraments i una il·luminació que despullen les imatges de qualsevol element superficial o purament decoratiu.
 
El dijous 16 de febrer es va organitzar una activitat complementària a l'exposició: el taller docufòrum “Diàlegs Migrants”. A través de la peça que acompanya l’exposició “Diàlegs Migrants” vam buscar el coneixement i el reconeixement entre persones de diferents generacions migratòria per tal de comprendre el que significa l'experiència d'emigrar, trobant en la memòria el millor antídot contra qualsevol possible actitud d'exclusió i indiferència davant els immigrants actuals.