Diàlegs universals: mirades diverses | El concepte de veritat és igual per a totes les cultures?
Des del punt de vista filosofic, la veritat és un concepte que té múltiples significats i que es pot definir de diverses maneres. Podem accedir a una veritat absoluta? La ciència dona resposta a aquesta pregunta?
El dijous 14 de desembre de 2017 a l'Espai Avinyó es va desenvolupar la quarta sessió d'aquest cicle i va servir per reflexionar sobre les diverses aproximacions que es poden fer al concepte de veritat. Per parlar-ne vam comptar amb la participació del filòsof Jordi Pigem i del politòleg Saiba Bayo (moderats per Montse Castelló, presidenta d'Audir).
Mitjançant el diàleg, vam desentrellar com el concepte occidental de veritat es limita a una percepció única, absoluta i fixa. Per qüestionar-ho es va comparar amb els avenços de la física quàntica que ens demostra que l'important són les relacions, les xarxes i els aspectes relacionats amb el context. Aspecte que conflueix amb la dimensió mística de les religions (vam abordar la perspectiva budista que considera la realitat com una xarxa de gemmes interconnectades).
També vam contraposar la lògica dualista occidental que pretén separar la raó de la passió, quan en cultures africanes aquesta distinció no es fa i no s'aspira a l'objectivitat absoluta donat que es creu en una veritat mutable.