Diàlegs universals: mirades diverses | Etnografies de la reproducció humana

En aquest cicle, pensat per a reflexionar sobre temàtiques universals des de perspectives culturalment diverses, comencem un monogràfic dedicat a la reproducció humana. Ens vam voler aproximar al llegat ancestral, les arrels mil·lenàries i els usos i costums amb els quals la nostra i altres cultures del món han resolt aquesta qüestió. Parlem de la concepció indígena de la maternitat, dels seus plantejaments, creences i rituals, per a conèixer i reconèixer la diversitat de respostes que s'han donat a l'hora d'abordar la concepció, l'embaràs, el part i els patrons de criança.
 
El dijous 22 de març de 2018 a l'Espai Avinyó vam acollir una nova sessió del cicle "Diàlegs Universals. Mirades Diverses", vam reflexionar sobre la reproducció humana i la vivència de l'embaràs, el part i la criança en l'època contemporània, passant pels rituals i els sabers ancestrals dels diversos pobles del món que arriben fins al dia d'avui. Vam comptar amb la presència de Bombo Ndir, dinamitzadora cultural, activista i formadora, Irina Casado, antropòloga i investigadora al Grup d'Estudi Transcultural de la Procreació de la UAB, i Laura Núñez, antropòloga especialista en maternitats diverses i autora del llibre Llevadores catalanes del segle XX.
 
Ens hem assabentat, entre moltes altres coses, que al Senegal les dones no manifesten que estan embarassades perquè consideren que un regal no pot ser considerat com a tal fins que no es té entre les mans, al Marroc conviuen tres sistemes mèdics: la biomedicina, la medicina alcorànica i la medicina amaziga i a Noruega es desestimen els coneixements de mares i àvies perquè es consideren obsolets. Tota una oportunitat per aprofundir en l'anàlisi dels pros i els contres de la reproducció humana a la societat moderna, des d'un punt de vista intercultural.