El pensament islàmic decolonial, una eina contra la islamofòbia de gènere

 
Arran de la publicació del llibre La presó del feminisme, de Sirin Adlbi Sirai, vam comptar amb la presència d'aquesta escriptora d'origen sirià per acostar-nos als fonaments dels discursos sobre les dones i l'islam. Aquesta trobada va plantejar alguns dels debats oberts pel pensament islàmic descolonial, que neix com a resposta a la crisi del pensament àrab islàmic contemporani. 
 
El dimecres 1 de febrer de 2017 la activitat va començar amb uns emotius aplaudiments en suport de Fatima Taleb, regidora de Badalona, que recentment ha estat víctima de dos episodis de racisme i islamofòbia. A l'acte també hi van participar Lola López, comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona i Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona.
 
 
Del pas de l'arabista i politòloga per l'acte organitzat per l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura han quedat diverses reflexions:
 
  • La islamofòbia és un dispositiu de poder colonial molt antic que genera racisme cultural.
  • La islamofòbia és l'imperi de l'anul·lació de l'altre. Construeix el no subjecte, l'objecte 'dona musulmana amb hiyab'.
  • El pensament islàmic descolonial combat l'imperi del sistema-món patriarcal, colonial i etnocèntric que ataca especialment a les dones musulmanes.