Geografies tèxils | Veus entre els fils

Diàleg sobre el dret a l’educació en fragments de vida brodats per dotze artistes afganeses, des d'una perspectiva intercultural i comunitària.

El 26 d'octubre de 2024, el cicle Geografies tèxtils, en coproducció amb Acció Comunitària, crea un nou espai per trobar-se i parlar de tèxtils i costura a Barcelona. En aquesta ocasió, Creadoness ens ofereix l’espai de trobada amb dotze dones afganeses refugiades que han engegat el procés de creació i exposició Bud Na Bud - Érase o no érase una vez.

Primer, fem una visita de la mà de Frishta Amiri i Kurshid Wardak, dues de les artistes tèxtils del projecte, que exposen brodats i fragments de les seves històries de vida i de lluita pel dret a l'educació. Aquestes peces formen part de l'exposició col·lectiva “Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris” al MACBA, on es representen tretze barris de la ciutat. De fet, Bud Na Bud es troba sota el paraigua del barri Raval, emblemàtic per la seva diversitat i història de lluites comunitàries. 

Bud Na Bud és una expressió persa que utilitzem habitualment per començar una història i significa "hi havia una vegada o potser no". Fem servir aquesta frase quan expliquem les nostres històries de vida com a dones afganeses”, explica Kurshid Wardak.

La segona part de la trobada és un diàleg amb les dues artistes, dinamitzat per Creadoness al seu espai de treball i trobada al barri. Aquest espai busca reconèixer l’art del brodat com a forma d’expressió i reivindicació de drets, oferint una oportunitat per reflexionar sobre el procés de creació i transmissió d’aquest art per part d’aquestes dones de diverses generacions i professions.

Compartim algunes reflexions del diàleg:

  • “No podem explicar la nostra vida amb un sol brodat. Veureu fragments que representen un període molt difícil per a cadascuna de nosaltres, marcat per l'arribada dels talibans, que ens han prohibit accedir als nostres drets i als estudis”, explica també Frishta Amiri (artista tèxtil de Bud Na Bud).
  • “Quan tanquen les escoles a l'Afganistan, algunes dones que saben llegir i escriure comencen a ensenyar als seus germans, germanes o fins i tot a les veïnes. Estem lluitant perquè una generació no es quedi sense educació”, diu Frishta Amiri (artista tèxtil de Bud Na Bud).
  • "Al nostre grup hi ha dones de diverses edats que han estat estudiants, mares, cuidadores, professionals, professores o esportistes, i algunes han participat en els Jocs Olímpics. Creiem en la dita persa: l’educació va de la bressol fins a la tomba", afegeix Kurshid Wardak (artista tèxtil de Bud Na Bud).
  • “Quan estava a punt de graduar-me en Economia, van tancar les universitats, i aquí he de començar de zero. He d’aprendre tres idiomes i reprendre tot el procés des de l’inici. Tot i així, seguim lluitant per una vida millor i veurem fins on podem arribar”, diu Kurshid Wardak (artista tèxtil de Bud Na Bud) per acabar la visita.

fotos