Gra, veus i plats
Condiments i aliments travessats per històries de violència transformats pel desig de fer comunitats entre diàspores i a més, cuinats en primera persona.
Des de la cuina comunitària de l'Espai veïnal del Mercat de Sant Antoni i en col·laboració amb la Federació d'Entitats de Calàbria 66 i Teatre Arnau itinerant, l’Espai Avinyó presenta, el dissabte 30 de setembre de 2023, un taller de cuina dinamitzat pel col·lectiu Mango+Okra.
El col·lectiu format per Agnes Essonti Luque, Lizette Nin i Roshni Kavate, amb seu a Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat, crea i somia instal·lacions interseccionals i immersions participatives que exploren temes com menjar, llar, pertinença i futurs postcolonials.
En aquesta trobada, parlem de cuina i condiments traçant la història colonial amb els aliments i les històries familiars i de resistència a través de l'experiència situada i els sabors predilectes de Lizette Nin i Roshni Kavate, qui ens van compartir la seva pràctica culinària com un espai de creació comunitària i artística.
En acabar el taller vam poder gaudir del concert de Trikka Massala, grup musical format al Raval, compost per joves de diferents edats i orígens i amb un fort compromís social, que pot veure's reflectit en la música que componen. Finalment, també ens van acompanyar Las espigadoras de Poble-sec amb les seves begudes.
Destaquem algunes reflexions del diàleg:
-
En la presentació, Lizette Nin explica: "Quan vam començar a cuinar juntes amb la idea que l'art està en la vida, ens vam adonar que els ingredients amb els quals cuinàvem segueixen la línia de l'Equador, unint el Carib, Àfrica i Àsia”.
-
"Les espècies estan travessades pel dol, pel colonialisme i el capitalisme. Cuinar juntes és el nostre gaudi i el nostre activisme", comenta Roshni Kavate.
-
Abans de cuinar Roshni Kavate diu "nosaltres no cuinem seguint una recepta, pensem: què necessita avui el meu cos per a cuinar amb aquesta intenció: amor?, comunitat?".
-
Finalment, Lizette Nin ens convida a qüestionar la nostra relació amb la cuina i els sabors: "la persona que no coneix el foc i la flama, no es coneix. Si no coneixes el teu sentit del gust, com saps el que et dona benestar i plaer?".