L'any Panikkar | Raimon Panikkar: Viure l'aventura intercultural

Una mostra que ens connecta amb la trajectòria vital de Raimon Panikkar i les seves principals aportacions filosòfiques.
 
En el marc de la celebració de l'Any Raimon Panikkar,  l'Espai Avinyo va organitzar l'exposició "Raimon Panikkar: Viure l'aventura intercultural​" sobre la vida i l'obra d'aquest filòsof català, un dels referents mundials del diàleg entre cultures.
 
El 30 de novembre de 2018 vam visitar l’exposició “Raimon Panikkar: viure l’aventura intercultural” amb els professors del Consorci per a la Normalització Lingüística. Durant la visita d'inauguració, es va obrir un espai de diàleg que va comptar amb la participació de Lola López, Comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Jordi Pigem (comissari), Inês Castel-Branco (dissenyadora), Sònia Fernández i Francesc Torradeflot (teòleg).
 
Jordi Pigem, comissari de l’exposició, ens va guiar a través d’una mostra que ens ha connectat amb la trajectòria vital de Raimon Panikkar. Hem après que era una persona interdisciplinar, doctor en química, filosofia i teologia, capaç d'impartir conferències en català, castellà, italià, alemany i anglès. Fill de pare indi i mare catalana, catedràtic a Califòrnia i pelegrí a l'Índia, la interculturalitat de Panikkar és alhora teòrica, pràctica i existencial. L'exposició ens permet recórrer el seu pensament i plantejar-nos la seva idea de confluència entre la ciència i l'espiritualitat.
 
Destaquem les següents idees:
 
  • Fill d'una burgesa catalana i d’un diplomàtic indi, de jove Panikkar intentava evitar la seva vessant índia per tal de ser un "bon ciutadà" català. Va ser víctima del racisme: a l’escola li llençaven pedres i li deien que el seu pare aniria a l'infern per no ser cristià.
  • Escrivia en moltes llengües i defensava no només les llengües, sinó els dialectes. “Les variants en les llengües són naturals; la unificació en grans llengües és un producte del colonialisme”, afirmava Panikkar.
  • Parlava de les tres dimensions de la realitat: cosmos (món dels sentits), ésser humà (ment racional) i theos (dimensió mística), que estan interrelacionades. “Nosaltres som ones d'un gran oceà. El que fem en aquesta vida té una repercussió sobre tota la resta”, deia. “Cap cultura és autònoma. Totes beuen de la resta”. Panikkar comparava les cultures amb les llengües. De la mateixa manera que podem parlar moltes llengües, podem tenir diferents referents culturals. "A Occident tenim una perspectiva exclusiva de la diversitat. A Orient tenen una perspectiva inclusiva: puc ser moltes coses alhora".