Més enllà del feminisme islàmic: cap a un pensament islàmic decolonial

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el 18 de març de 2016 l'Espai Avinyó va organitzar la conferència i espai de conversa 'Més enllà del feminisme islàmic. Cap a un pensament islàmic decolonial'; a càrrec de Sirin Adlbi Sibai. Opositora al règim dels Assad i mare de dos fills, Sirin Adlbi Sibai és arabista i politòloga. Doctora en Estudis Internacionals Mediterranis i DEA en Teoria Política per la UAM, és també membre de l’equip docent de l’International Summer School of Critical Islamic Thought de Granada i de l’equip d’investigació del TEIM-UAM.
 
L'acte va comptar amb la presència de Lola López, comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, i Joana García, periodista especialitzada en gènere i comunicació.
 
En una jornada intensa i enriquidora, la Sirin va exposar algunes idees que van traslladar nombroses línies de reflexió a un auditori ple:
 
  • La seva ponència va girar al voltant de la necessitat d’entendre els processos del món àrab (com les primaveres revolucionàries i els moviments feministes) des d’una mirada no impregnada per l’occidentalocentrisme. Per Sirin, aquesta mirada és una mirada colonialista que, de manera interessada, uniformitza realitats molt diverses i complexes. L’arabista considera que, per iniciar processos realment democratitzadors i alliberadors, cal desmuntar aquest marc que, creat des del colonialisme, diu com s’ha de fer les coses: “Si les revolucions al món àrab han de ser o no laiques, ho han de decidir els mateixos musulmans”
  • “Les dones musulmanes”, va dir Sirin Adlbi Sibai, “hem de parlar des d’on vulguem parlar; no des d’on el feminisme, tal com es formula a Occident, diu que hem de parlar”. La conferència, a més de proposar refer els “feminismes”, també va evidenciar que conceptes com “islamisme”, “tradició” o el mateix islam s’han fixat i formulat a partir de la mirada dominant i colonitzadora d’Occident. “L’islam no té res a veure amb allò què ens diuen”.
  • “L’islam no és una religió. És un sistema de valors, una manera de ser i d’estar que proposa la unitat del ser (sense distincions)  com a projecte d’alliberament”. Aquesta perspectiva va canviar quan les elits del poder “s’apropien de l’islam i el “cristianitzen”: creen esglésies, dogmes, normes…” Sirin Adlbi Sibai es va mostrar especialment preocupada per la islamofòbia. I no només la que es manifesta de manera violenta i evident. Per l’activista és igual o més preocupant la islamofòbia que, dia a dia, es transmet a partir d’actituds quotidianes, institucionals i mediàtiques.