Mhob Khmer
Olors, sabors i ingredients medicinals de la cuina i sabers de Cambodja en un taller de cuina situada.
El 21 d'octubre de 2023, l'Espai Avinyó proposa un taller de cuina i sabers de Cambodja (Mhob Khmer) en col·laboració amb el Centre Cívic El Sortidor i Casa Àsia, gràcies a la dinamització de Sithy Saem.
Sithy Saem és tallerista i intèrpret, nascuda en els anys vuitanta en el nord-est de Cambodja i resident a Barcelona. Ens comparteix, a través d'un taller de cuina situada, els ingredients imprescindibles del kroeung: un estofat amb verdures amb un guisat de galanga, all, cúrcuma i fulla de llima Kaffir.
Cada recepta i cada ingredient guarda una tradició heretada generació rere generació. Alguns ingredients són llindars per comprendre la cura, uns altres han estat per guarir el cos de diferents violències i uns altres han acompanyat canvis històrics, que Sithy comparteix a través de les seves experiències familiars i diaspòriques.
Durant la trobada ens vam preguntar sobre la importància conèixer els ingredients de la cuina tradicional cambodjana per alleujar malestars psíquics, corporals i socials. També ens vam preguntar sobre la relació entre les olors i la memòria. Finalment, vam saber de l'aprofitament de totes les plantes i ingredients per a diversos plats i begudes.
Ressaltem algunes reflexions del diàleg:
- "A Cambodja, l'herba llimona ens va ajudar a alleujar malestars relacionats amb l'ansietat després de la guerra, i a mi, recentment, m'ha ajudat a alleujar malalties com la covid-19".
- "Aquests ingredients com la galanga, la fulla de llima Kaffir i l'herba llimona em transporten a casa meva, quan la meva mare em feia recollir-los de la terra per a cuinar-los".