Microhistòries de la diàspora | Presentacions i representacions obsoletes

Activitat dins del cicle Microhistòries de la diàspora. Experiències «encarnades» de la dispersió femenina.  Un projecte de La Virreina Centre de la Imatge amb el suport de Programa Barcelona Interculturalitat, Comissariat per Tania Adam, periodista i productora cultural. Fundadora i editora de Radio África Magazine.
 
El dimecres 7 de novembre a la Virreina LAB es va celebrar aquest conversatori amb la participació de Duen Sacchi, artista, investigador, activista i escriptor trans, addicte a la política i als cossos dissidents; Lucía Piedra Galarraga, investigadora i comissària independent, interessada en l'activisme antiracista, les formes de governabilitat i el pensament crític; Fàtima Taleb, mediadora comunitària, llicenciada en lletres modernes; i Nadia Ghulam, narradora, ha publicat El secret del meu turbant (Edicions 62, 2010), Contes que em van curar (Columna, 2014) i La primera estrella del vespre (Rosa dels Vents, 2016).
 
Com a objecte de representació proposem el cos en la diàspora, des de l’experiència encarnada de les dones: és a dir, els vostres cossos, la vostra experiència encarnada. L’exercici: entendre quins elements —relacions de poder, passat colonial, raça, religió, gènere, entre d’altres— han interferit a l’hora de representar els vostres cossos. A més, suposem que, en algun moment, aquestes representacions hauran quedat obsoletes en substituir-les per autopresentacions. Però, lluny de quedar-nos en la comparativa (presentacions-autopresentacions), també convidem a l’autocrítica per desxifrar com s’estan configurant aquestes autoimatges en el complicat entramat social. Això ens obliga a indagar en la complexitat de la realitat —i del moment historicosocial— de la qual formem part. A més, implica apropar-nos a l’antropologia cultural i a allunyar-nos de l’epidermis de l’assumpte i dels estrats reduccionistes. En definitiva, és una invitació a aprofundir en allò que projectem a la societat.