(Ràdio)grafies de barri | El Carmel
Al Carmel la vida està al carrer!
Un procés col·laboratiu d'investigació i creació radiofònica sobre l'espai públic i en clau intercultural, que escolta i amplifica projectes d'autorepresentació i experiències situades de joves del Carmel.
Emetem el passat 9 de desembre la tercera edició del cicle (Ràdio)grafies de barri, una col·laboració de l'Espai Avinyó amb el Servei d'Interculturalitat d'Horta-Guinardó, la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) i Boca Ràdio 90.1 F.M, l'estudi amfitrió d'aquesta emissió. El guió d'aquest programa (entrevistes i locució) és de les integrants del col·lectiu Catàrsia: Mercedes Saya, Oyidiya Oji Palino i Marta Huanling Pascual.
Les locutores ens submergeixen en fragments de la novel·la 'Últimas tardes con Teresa' (Juan Marsé, 1966), on es descriu El Carmel dels anys seixanta, així com la presentació de tres "(ràdio)grafies", o entrevistes a joves del barri: Jen i Isabel, joves veïnes, al corrent de les lluites veïnals al barri; Jimena Fernández i Lisette G.O, integrants de DJ Karmelas, col·lectiu de dones, migrants i racialitzades, organitzadores del KarmelaFest; i, finalment a Rachel i Stefania, del grup Fem Pinya compost per joves entre 13 i 15 anys que han arribat recentment al barri amb les seves famílies.
Destaquem aquí alguns aspectes importants:
- Rachel i Stefania ens parlen de la importància de crear "unió entre joves del barri" i de la necessitat dels joves de "fer pinya més enllà de les xarxes socials", en les pistes "per jugar al bàsquet", als búnkers "per buidar-se" i al Casal de Barri per a "reunir-se", com ho fan amb Fem Pinya.
- Jen i Isabel defineixen espai públic com "el lloc per compartir amb desconeguts" i afegeixen que al Carmel "malgrat les pujades, les voreres estretes, la vida està al carrer". Per això reclamen que la gentrificació, privatització i turistificació apuntin a espais com el Parc del Carmel. També remarquen la presència del poble gitano a la Plaça Pastrana i ressalten el llegat de la rumba catalana al barri.
- DJ Karmelas reflexiona sobre l'ús lúdic i veïnal d'espais públics desaprofitats com el Parc del Socavón a més dels reptes i dificultats sorgits de crear espais de relació intercultural per al respecte a la diversitat de cossos i formes de ser, si escau, a través de la música i el ball. Per Jimena, El Carmel sona com una versió house de "Ay, Carmela!", en honor a les lluites veïnals per una vida digna; i per Lissette, sona com la cançó "Manuela" de Ketecalles, que conjura la memòria d'una dona migrant al barri.
Si vols escoltar les altres (ràdio)grafies del cicle, consulta l'apartat 'Recursos', temàtica 'Espai públic i urbà'.